10 ting, du ikke vidste om mad

En danmarkshistorie om mad og kogebøger fortalt i 10 punkter, som bringer os omkring både Djævelen og Napoleon!

1. I dag er farsen typisk det billigste kød i køledisken. Men i gamle dage var fars faktisk luksusmad. At finthakke fars var en omstændig proces, og farsretter var derfor kun for de fine! Så føl dig gerne en lille smule adelig, næste gang du indtager en krebinet!

image

2. Gaflen blev først indført som spiseredskab i midten af 1700-tallet. Indtil da blev den betragtet som uhellig, fordi den mindede om djævelens trefork!

3. De mest trykte bøger i 1400-tallet (hvor Gutenberg netop havde opfundet trykkekunsten) var biblen, religiøse formaninger og… kogebøger. Kogebøger har været en bestseller til alle tider.

der-var-engang-en-kogebog

4. Vi har spist is siden slutningen af 1400-tallet.

5. Den allerførste trykte kogebog blev skrevet af vatikanets bibliotekar i 1647.

paven_pplass_jul07

6. Der var knald på krydderierne i den danske madlavning helt op til 1. verdenskrig. Det lidt smagsforladte danske køkken er faktisk en moderne opfindelse.

7. Saucen blev fordansket til sovs og vol au vent fik sit engelskklingende navn butterdej lige efter napoleonskrigene, som vi var pænt bitre over at have tabt.

E876

8. Til gengæld var det selv samme Napoleon, som introducerede kartoflen i Danmark.

9. Wienerbrødet har fået sit navn efter en flok professionelle østrigske bagere, som i midten af 1800-tallet drog nordpå for at lære danskerne at bage. Åbenbart ikke med udelt succes, for i udlandet mente man i hvert fald ikke, at det, der kom ud af de danske ovne, lignede ægte wiener-bagværk. Derfor kaldte man det i stedet for danish.

wienerbrød-med-Sapore_tcm103-55657

10. Den første danske kogebog med udenlandske opskrifter (meget passende betitlet: Fremmed mad) udkom først i 1972.

Kilde: Helle Brønnum Carlsen i Gastro. Du kan læse hele den i øvrigt rigtig spændende artikel her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *