Hyldest til en bænkevarmer

Er det, som om de introverte og sensitive får lidt oprejsning for tiden? Måske er det bare ønsketænkning, måske er der noget om, at det stille vands dybe brønd får tiltrængt interesse midt i en en verden af råben og skrigen på alle platforme.

Jeg tænkte det, da jeg læste en anmeldelse af den danske udgivelse af amerikanske Stephen Chboskys The Perks of Being A Wallflower, der oprindelig udkom i 1999. Her stod, at hovedpersonen Charlie kunne forstås ved at læse beskrivelsen af en introvert i et leksikon. Jeg er ikke uenig, men Charlie er mere end introvert; han er hypersensitiv, teenager og en fuldstændig vidunderlig hovedperson. Sådan en, man elsker, græder med, ængstes for og bliver klogere på sig selv af. Derfor er det også til lyden af taktfaste hurraråb fra et enigt, bjergtaget anmelderkorps, at bogen nu udkommer på dansk.

img004_jpg_802687d

1990’ernes Forbandede ungdom er nu udkommet på dansk. Den vil være smuk på alle sprog. Foto: PR

 

Jeg har ikke læst den på dansk, men på engelsk. I sommer, under en rundrejse i USA, efter at min 16-årige datter havde læst den først. Så det med hendes konstante “Aj, synes du ikke bare, den er vildt god?!” og “Hvor er du kommet til?” i ørerne, at jeg oplevede denne lille, store perle. Godt nok var det mildt irriterende, men jeg kunne alligevel ikke lade være med at glæde mig over det lille mirakel, at hun kunne elske en bog, der foregik i ‘min’ ungdom – komplet med kassettebånd, fastnettelefoner og M.A.S.H. på fjernsynet.

Men det største mirakel var og er beskrivelsen af den forbandede ungdom, vi alle skal igennem, men som nogle oplever så meget stærkere end andre. Det er alle dem, der ofte ‘bare’ står og ser på. Ikke fordi de er kedelige eller dumme, men fordi de iagttager, analyserer og føler det hele så uendelig stærkt, at det bliver svært ‘bare’ at kaste sig ud i det – og da slet ikke sorgløst, sådan som kravet ellers alt for ofte er til ungdommen. Bænkevarmerne!

The-Perks-of-Being-a-Wallflower-Poster-585x426

The Perks of Being A Wallflower blev filmatiseret i 2012 med blandt andre Logan Lerman og Emma Watson. Foto: PR

 

Sådan en er Charlie. Han går i 1.G. og kæmper med savnet efter sin afdøde tante og tabet af sin bedste ven, der begik selvmord året før. Ensomhed, usikkerhed og sorg er følelser, han kender rigtig godt. Men året bliver så langtfra en jammerdal, da han oplever at blive taget under en gruppe ældre elevers kærlige vinger, forelske sig og blive elsket og blive set af en opmærksom engelsklærer. Hans tanker får vi adgang til gennem en række breve til en ukendt person – en modtager, Charlie har udset sig, fordi denne afholdt sig fra at have sex med en pige og derfor – med Charlies logik – må være et godt menneske. I det hele taget viser Charlie verden en tillid, den ikke altid fortjener. Undervejs bliver det da også klart, at denne følsomme dreng ikke altid er blevet mødt, som han skulle.

Selvfølgelig ikke. Denne verden er ikke altid for sarte sjæle, selv om netop de har så meget at tilbyde. Indimellem gør det mig ked af det. Det gjorde det også under læsningen af The Perks of Being af Wallflower. Men når jeg nu i anledning af den danske udgave, Fordelene ved at være en bænkevarmer,  kan konstatere, at alle elsker Charlie (med undtagelse af American Library Association, der har forsøgt at censurere hans skaber, Chbosky – I ved, too much sex, drugs and rock ‘n’ roll)), så bliver jeg optimistisk på verdens vegne. Og får lyst til at anbefale bogen til alle, på alle sprog. Det er hermed gjort.

Fang den på engelsk her eller på dansk her

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *