At tælle sig gennem livet

ItemImage

Grace Lisa Vandenburg tæller ALT. Bogstaverne i sit navn, antallet af skridt hen til caféen og hvor mange servietter, der er i pakken i hendes køkkenskab.

I erkendelse af, at verden grundlæggende er et skræmmende og usikkert sted, tæller hun sig til tryghed og en form for overblik. Og det går faktisk meget godt. Eller i hvert fald ok. Hun har godt nok ikke noget job, ingen kæreste og er stort set fængslet i de faste rutiner, hun er nødt til at gentage dagligt for ikke at blive grebet af akut angst.

Seamus O’Reilly tænker, hun måske kunne have et væsentligt bedre liv uden alt tælleriet. Og Grace vil gerne have Seamus. Så hun indvilliger i et skarpt regime med gruppeterapi, psykologsamtaler og medicin for at blive som alle andre…

Toni Jordans roman Addition kunne have været en forudsigelig kærlighedshistorie efter modellen: Pige er ude at skide og har minus styr på sit liv – pige reddes af flot irsk videobutiksmedarbejder med stort hjerte – pige bliver normal og lever lykkeligt til sine dages ende.

Heldigvis er det ikke det ærinde, Jordan er ude i. Tværtimod. Hendes budskab er et helt andet. Det handler om rummelighed. Om at ingen er gennemsnitlige. Og om, at det nogen gange er bedre at have en skæv hjerne end et zombieagtigt medicinsk reguleret normalhovede.

Addition er fuld af ubehagelige ting. Traumer, angst og sammenbrud. Men bogen er også en komedie. Jeg har sjældent læst noget så sjovt som beskrivelsen af Graces selvhjælpsgruppe for OCD-syge, som primært kommer til at fungere som udvekslingscentral for info. om, hvordan man bedst skyller ud i et toilet uden at bruge hænderne og om, hvorfor det faktisk er en fornuftig idé at æde sit eget opkast!

Behandlingssystemet får generelt en hård medfart i bogen, som er så indsigtsfuld, at man fristes til at tro, at Toni Jordan måske selv har været en tur igennem den store vridemaskine på et eller andet tidspunkt.

Addition er blandingen af realisme og fiktion, når den er allerbedst. Hvis du vil forstå, hvad der foregår i et hovede, som ikke er gennemsnitligt, så læs bogen. Du bliver et mere rummeligt menneske af det!

Toni Jordan, Addition fra forlaget Sceptre. Bogen findes skadaløst nok ikke på dansk (det burde nogen straks gøre noget ved!).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *