Begravelse for begyndere

Ja, nogle titler er bare så præcise, at det ikke giver mening at lave en ny rubrik. Begravelse for begyndere er en af dem. Første gang, man står med ansvaret for en begravelse, er man – heldigvis, på en måde – begynder i en disciplin, hvor der ikke rigtig er plads til fejl. Måske mest af alt, fordi man pålægger sig selv, at det hele skal være perfekt.

Den situation stod jeg i for en lille måned siden, da min mor døde. Hun havde været syg længe, men det gik hurtigt til sidst, seks dage på hospice, så var det slut, og en tirsdag eftermiddag sad jeg og googlede “bedemand, Frederiksberg” for at finde nogen, der kunne hente min nu afdøde mor inden for 24 timer. Dagen efter sad jeg med en fremmed mand og en kop kaffe og skulle tage stilling til noget så syret som urne-farver, boopgørelse og kistekørsel. Det var overraskende svært.

Da jeg landede hjemme fra hospice, ringede det på døren. Udenfor stod Sisse K. Ibsen, der har skrevet bogen Begravelse for begyndere. Pressemeddelelsen for hendes bog var landet i min inbox med næsten absurd præcision, mens min mor lå og døde, jeg havde skrevet, at den ville jeg godt have pronto, og nu bragte hun den selv ud. Den viste sig at være lige præcis det, jeg skulle bruge: en ‘jordnær guide’, som dens pay off lyder. Overskuelig, letlæst og nænsomt praktisk, delt op i kapitler som Inden det sker, Op til begravelsen, Begravelser i og uden for folkekirken og så videre.

500x0.jpeg

Forfatteren har selv stået i præcis samme situation som mig, men det fylder kun klædeligt. Til gengæld har hun researchet særdeles grundigt og talt med både professionelle, letøvede og andre begyndere i den uundgåelige, men tabubelagte begivenhed, som det at begrave en nærtstående er. Særligt skønt er det, at hun stiller de ‘dumme’ spørgsmål, der opstår: Er alle inviteret til begravelsen? Skal vi flage på halv? Hvad sker der med blomsterne efter kirken? og så vide. Det lyder måske banalt, men tro mig, når du står der, så ved du det ikke.

Begravelse for begyndere lå i min taske hele den uge, der gik, fra min mor døde, til hun belv bisat en kold, men solrig dag i februar. Jeg har noteret i den, og jeg beholder den, for den er bestemt ikke kun for begyndere, men en god, lille ven at have liggende, når de store eksistentielle kriser, som døden ofte kaster de levende ud i, krydser kravet om evnen til at agere ekstremt praktisk ekstremt hurtigt i det samme menneske. Og så slår den et indirekte, stille slag for, at vi taler lige ud af posen om det, det hele ender med for os alle sammen. Det slag vil jeg godt støtte. Tak.

IMG_2903

Blomsterne fra kirken bliver kørt ud på gravstedet og arrangeret fint. Det er rart.

 

Begravelse for begyndere af Sisse K. Ibsen er udkommet på yellow dot books og kan fanges samme sted

5 thoughts on “Begravelse for begyndere

 1. Lyder som en bog der værd at havde… for en dag står vi der jo alle… og nogle af os mere alene end andre.
  trist med din mor men dejligt du fandt støtte i bogen.

 2. Det lyder som en bog, jeg godt kunne have haft gavn af sidste år, hvor min mor døde. Det gik virkelig op for mig, hvor mange praktiske ting, der skal tage stilling til. Det bliver ikke lettere at få overblik, når man selv står i en sorg.
  http://www.dk-begravelse.dk hjalp mig utrolig meget. Jeg følte ikke, at der var dumme spørgsmål, og bedemanden gav sig god tid til at tale med mig.
  Jeg håber at min anbefaling kan bruges. Næste gang vil jeg finde støtte i bogen.

  • Kære Marie, tak for sin anbefaling! Jeg ved jo, hvordan du havde det – man forstår ikke omfanget af praktikken og det umulige i at leve op til sine egne forestillinger, før man står midt i kaos. Jeg har fortalt om at miste min mor i en artikel, som kommer i magasinet Liv til oktober. Kh Ulla

 3. Pingback: Gæsteanmeldelse: Drej ikke om på hælen - bliv dus med døden - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *