Bogen, enhver teen bør læse

niven

Theodore Finch har besluttet at tage sit eget liv. Violet Markey er knust af sin søsters død. En morgen mødes de på en smal afsats på skolens klokketårn, hvor de begge står og samler mod til at springe ud.

Det bliver starten på et usandsynligt venskab mellem ekstreme, marginaliserede Theo og populære, pæne Violet. De er begge på hver sin måde ødelagte – Violet af søsterens tragiske død i en bilulykke og Theo af en voldelig barndom og en hjerne, som kaster ham bipolart frem og tilbage mellem ekstreme, sansemættede energiudladninger og perioder, hvor han lukker helt ned og forsvinder fra skolen og fra verden. “I’m broken too”, siger Theo til Violet, og sammen begynder de forsigtigt at forsøge at fikse hinanden. Om det lykkes skal ikke afsløres her.

Jennifer Niven har skrevet en bog, som kravler dybt ind under huden – helt ind i hjertet. En af de bøger, man mærker i sin krop. Jeg læste bogen på to dage (og nætter) og var hooked fra første til sidste side.

Men All the bright places er ikke bare en velskrevet og underholdende roman. Den er også en bog med en mission. Jennifer Niven har selv oplevet at miste en ven til selvmord, og historien om Theo og Violet er et forsøg på at trække selvmordet ud af skyggerne og gøre mental sygdom til noget, vi taler om og forholder os til.

I Danmark tager 2 mennesker hver dag deres eget liv. Hvert 5. dødsfald blandt unge skyldes selvmord. Tre gange flere dør for egen hånd end i trafikken. Alligevel fylder dødsfaldene ikke meget i debatten. All the bright places burde være obligatorisk læsning i alle folkeskolers afsluttende klasser. Der burde ikke være en eneste 17-årig i landet, som ikke kendte historien om, hvor nemt, det er at ignorere et menneske, der snubler svimlende rundt helt ude på kanten af livet. Niven fortæller fattet og nærværende om, hvad det vil sige at være løbet tør for livslyst. Og hvordan det føles at være overlever efter en andens selvmord.

Jeg tror kun, det er sket en lille håndfuld gange, at jeg har givet en bog 6 hjerter her på bloggen. I det her tilfælde er skalaen nærmest utilstrækkelig.

Hvis der går en teenager rundt hjemme hos dig, så køb Jennifer Nivens bog i dag. Hvis ikke så læs den selv. Selvmord rammer også voksne.

Jennifer Niven, All the bright places fra forlaget Penguin Books. Jeg har læst bogen på engelsk (og det er en god idé – den er fremragende skrevet), men den er også udgivet på dansk under titlen Som stjerne på himlen fra forlaget Alvilda. Se, hvor du kan købe den billigst her.

BONUS: Se en bogtrailer fra forlaget her.

3 thoughts on “Bogen, enhver teen bør læse

  1. Jeg er ikke teen – men efter den beskrivelse får jeg alligevel lyst til at gå igang. Måske jeg kan lære lidt inden min 9-årige bliver teen :-).

  2. Pingback: Teen-liv (også for voksne) - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *