Bøger mod vinterdepression!

Det er næppe forbigået nogens opmærksomhed, at vi lige nu befinder os midt i et pløret og koldt halvmørke, som vi ikke slipper for foreløbig (med mindre alternativet – arktisk frost, som på et spiltsekund får dig til at ligne en næseopereret udgave af Tollundmanden – skulle sætte ind). I tider som disse er der kun én ting at gøre: At vende sig mod bogreolen, hvor der heldigvis er masser af hjælp at hente.

Her kommer (som ren public service) en liste med nogle af de forfattere, som får os til at grine allerhøjest.

P.G. Wodehouse – Hvis man ikke kan grine af andet kan man altid grine af de rige! Wodehouse er især kendt for sine historier om den højvelbårne, men guddommeligt ubegavede Bertie Wooster og hans (heldigvis) bedre begavede kammertjener Jeeves. Ind imellem går der lidt for meget ærkebritisk “I say , old chap”-humor i den, men i små bidder er Wodehouse fantastisk.

Black Swan, Bill Bryson, 2000, Down Under book cover.jpg

Bill Bryson – Her er vi i en helt anden genre. Bryson skriver faktisk rejsebøger. Men hvis du forventer Lonely Planet bliver du (behageligt) overrasket. Brysons rejsebøger handler typisk om, hvordan han farer vild, drikker øl og ryger ud i de mærkeligste situationer med lokalbefolkningen. Det lyder måske som ren falde-på-halen komik, men intet kunne være mere forkert. Ind imellem de sjove anekdoter fodrer Bryson os med masser af fantastisk velresearchet viden. Vi bliver klogere, mens vi griner.

Kinky Friedman – jeg har engang læst et eller andet sted, at Kinky Friedman er Bill Clintons yndlingsforfatter. Tror det gerne. Friedman skriver knas-tøre, høj-ironiske film noir detektivhistorier proppede med one liners. Godt nok er det regnvåde Paris skiftet ud med Texas og Borsalino hatten er byttet for en Stetson – men ellers er den der.

hunterfear.jpg

Hunter S. Thomson – Inden Thompson døde tilbage i 2005 nåede han at opfinde en helt ny retning indenfor journalistikken (meget opfindsomt kaldet New Journalism), at afprøve hele arsenalet af euforiserende stoffer og (omend posthumt) at få sin aske skudt ud af en kanon under overværelse af bl.a. Johnny Depp. Der var intet gennemsnitligt og ordinært ved Hunter S. Thompson – og heller ikke ved de bøger, han skrev. Mest kendt er nok Fear and Loathing in Las Vegas, som beskriver en road trip til Las Vegas i start 1970’erne. Med sig i bilen har Thompson sin advokat, og det som skulle have været en harmløs business trip ender i stedet som et vanvittigt (og vanvittigt sjovt) syretrip, hvor de to hovedpersoner gradvist bliver mere og mere tabt for omverdenen. Sjovt på den fuldstændigt politisk ukorrekte måde.

 

Andre gode kandidater:

Helen Fielding – Bridget Jones (behøver vist ingen nærmere introduktion)

Lind, Thorsen og Vestergaard – Nynnes Dagbog (den danske Bridget)

Kristian Bang Foss – Døden kører Audi (konceptet dødsdømt mand + handicaphjælper i vanvittig biljagt til Marokko er totalt vanvittigt. Men det fungerer)

 

 

2 thoughts on “Bøger mod vinterdepression!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *