Den fineste Emma Gad for børn

Jeg elsker Emma Gad. Så er det sagt. Og I er velkomne til at kalde mig gammeldags, stivnakket og møghamrende borgerlig. Det preller (lidt) af, for i min læsning er Takt og tone er fyldt med omsorg for, at vi mennesker kan leve godt med hinanden. Det synes jeg, vi har brug for i en tid, hvor vi på den ene side er utrolig bange for at indskrænke hinandens frihed og på den anden side holder hinanden i en social skruestik og råber hinanden ind i hovedet på Facebook, når vi er utilfredse.

Sabine

Derfor blev jeg spændt, da jeg så, at den kreative sjæl og evigt produktive stylist og forfatter Sabine Lemire var i gang med en takt og tone for børn. God fornøjelse, tænkte jeg i mit stille sind – den skal du nok få bank for. For hvis der er noget, der kan få voksne mennesker op ad stolene, er det børn og den måde, vi opdrager dem på. Det ved enhver, der har deltaget i et forældremøde eller været inde på et digitalt forældresite.

Men hvor er det bare lykkedes godt! Sabine Lemire tager kærligt, ligefremt og ekstremt læsevenligt fat i emner som ‘Vær en god ven’, ‘Tal pænt’, ‘Tid og aftaler’ og meget mere. En lille tekst indleder emnet, og så er der forskellige variationer af formidlingen af, hvordan ‘du’ (=barnet) skal gøre. For eksempel står der ‘dårlig idé’ og ‘god ide’ eller ‘du må gerne’ og ‘du må ikke’. Der er også tips til de voksne, for eksempel om at overholde de regler, de selv sætter op for deres børn (!).

3gqfqi7o6v9UDap7wXO5g5leXk4EvoipssFV3L6k2Mu2l3hbowII0z1FZbLj9_QLTWTYyI_YAd3eyy4UYSwwIHIUsv8IyMnk8t-SBu-bM2eVIx6PwNKjOojBXu-Vuv0RAZIN0zgxUbVPFWTL1kpLEOGHABjdWqDauZz1HmUKNH0mbvDNbZew6wZo1HlWVCYqPl3jdX7oZBxPvwG-PZpwTEUpuh40svxF1NWzHZAYt8_HZH1yqnzmFKffa7wPlM0CFwYE5601z1NUH8Axc9gbuPrmzuixY0h58KfpnJHLs5vfmkKvtOlf-kbVxVrc0BJhI3ZmMN_ogDmoBhlstqUXyPXNVx8en1ANKDLRokz7CE6jlAVN0_elX2WEpE6YxqwxJi7-jZJ18RWEWqGm-feO7pyxkDzFq1hJTdDOHbBva10H

 

Den fine tekst spiller perfekt sammen med helt vidunderlige illustrationer, der understreger den kærlige tone og giver det glimt i øjet, sådan en bog har brug for.

Eneste minus i mine øjne er testen, der afslutter bogen. Den hedder ‘Er du englebarn møgunge?’ Jeg ved, det er ment for sjov, men i mine øjne er ingen børn enten det ene eller det andet – og så er det, igen i mine øjne, dårlig tone at kalde nogen ‘møgunge’. Hvilket jo bare understreger, at det med formerne også handler om værdier, og de er svære at blive enige om. Men vi er nødt til at prøve, hvis vi vil have det godt sammen, og jeg bukker mig i støvet over, at Lemire og Bregnhøi har påtaget sig at starte det mest naturlige sted: hos børnene. Af hjertet tak!

 

Opfør dig ordentligt – og vær en god ven. En bog om takt og tone til dig & dine forældre er udgivet på Carlsen og kan fanges her.

 

One thought on “Den fineste Emma Gad for børn

  1. Pingback: God opførsel – live - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *