Den lange vej hjem

Jojo Moyes vil ikke kaldes en romantisk forfatter. Hun er bange for at blive begrænset af betegnelsen. Jeg forstår det godt, men på den anden side er det at skrive en god, romantisk kærlighedsroman så forb … svært, at det er synd ikke at give den britiske forfatter credit for at mestre kunsten til fingerspidserne. Måske husker du, at vi elskede hendes storladne Det sidste brev fra din elsker, netop fordi den både underholdt, lod de elskende få hinanden til sidst og gav stof til eftertanke (og -følelse!)

Nu har vi været igennem så grueligt meget sammen med hende igen. The One Plus One (på dansk En plus en) er en road-roman (mon udtrykket findes?) om den unge kvinde Tess, der bor alene med sin 10-årige datter, Tanzie, og 16-årige stedsøn, Nicky. Livet er en lang modstand for de tre: Tanzie kan ikke få afløb for sit matematiske geni på den lokale skole, hvor hun aldrig ser en skolekammerat med en bog i hånden; Nicky går med eyeliner og får konstant bank af de onde, dumme Fischer-brødre; og Tess kæmper en indædt og allerede tabt kamp for at få enderne til at mødes med rengøringsjob om dagen og pub-job om aftenen. Uden tid til de unger, hun selvfølgelig elsker betingelsesløst.

 

Moyes__Jojo_author_photo___Phyllis_Christopher_rights_cleared-2

Der må banke et ægte romantisk hjerte inden i britiske Jojo Moyes. Good for us! Foto: Phyllis Christopher.

 

Familien møder ved et tilfælde it-rigmanden Ed, som er under mistanke for insider trading, og flere tilfældigheder (vi erfarne læsere ved jo godt, det er skæbnen) gør, at Tess, Tanzie, Nicky og Ed kommer på en lang og udfordrende køretur til Skotland. Undervejs går de så grueligt meget igennem, og ja, du har gættet rigtigt om udfaldet. Men undervejs kommer vi igen ud i de menneskelige afkroge af følelser, værdier, omstændigheder, moraler, svigt og tilgivelse, som Moyes er så god til at få til at glide ned på en behagelig måde. Vi lærer alle personerne at kende på godt og ondt, og vi holder af dem og med dem.

Når jeg ikke er helt så langt oppe at ringe som sidst, er det fordi, The One Plus One er en lille smule lang i spyttet. Der bliver simpelthen lidt trangt i Ed’s bil med alle de følelser og forviklinger, vi skal nå at have med, før alle kan få den og det, de fortjener. Jeg ved godt, det ligger i genren, men til sidst er det næsten ikke til at holde ud. ‘Find nu ud af det!’ tænker man. Men det er en lille indvending mod en roman, der ellers underholder hele vejen. Hele vejen hjem.

The One Plus One af Jojo Moyes kan fanges her på originalsproget. Eller du kan vente til 30. september, hvor forlaget Cicero udgiver den på dansk. 

One thought on “Den lange vej hjem

  1. Pingback: Kunsten at kende et menneske kortvarigt - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *