En mor forsvinder

bernadette

Bernadette Fox er en banebrydende, prisvindende ung arkitekt. Lige til den dag hun rammes af katastrofen. Hun flygter over hals og hoved til Seattle, hvor hun i fred, ro og ophøjet isolation giver sig til at dyrke sit had til alt fra byens trafikplanlægning til den lokale skoles soccer moms. Men en dag får Bernadettes datter, Bee, overtalt resten af familien til at tage en tur til Antarktis. Og så begynder alting for alvor at gå galt. Bernadette er skruet godt ned i en solid omgang social fobi. Hun magter ikke engang at købe ind i det lokale supermarked. En tur til verdens ende er ren utopi. Til sidst ser Bernadette ingen anden udvej end at forsvinde.

Man kunne måske tænke, at Maria Semples bog er en betontung omgang socialrealisme om ensomhed og psykisk sårbarhed. Men gæt igen! Semples bog er noget af det sjoveste, jeg har læst i lang tid. Åd bogen råt på et døgns tid og grinede det meste af vejen. Bernadette er ætsende skarp i sin kritik af en by, hvor Microsoft er Gud, og hvor man risikerer at få kastet en spelt-fatwa i nakken, hvis man ikke får bagt tilstrækkeligt mange kager til den årlige skolebazar.

Semple skriver om at være anderledes. Bernadette er som en giraf på en isflage – helt udenfor sit naturlige element. Både hendes familie og hendes hjem er sammenstyrtningstruede. Og alligevel er der Kærlighed. Den slags, som starter med stort K. Som er så stærk, at man gerne ofrer det største man ejer– eller rejser til verdens yderste udkant for et andet menneske.

Det er ikke ofte, en bog formår at kombinere humor og akut følelsesmæssig krise. Men denne gør.

Maria Semple, Hvor blev du af, Bernadette fra Gads Forlag. Udkom 19. april 2013.

 

3 thoughts on “En mor forsvinder

  1. At få kastet en “spelt-fatwa i nakken” og “en giraf på en isflage” …. SÅ bliver man da nysgerrig! Må vist have fat i den bog. Tak for jeres fine blog 😉

  2. Pingback: Majse Njor møder Maria Semple | Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *