Endnu en fuldtræffer

Der er to ting, du med fordel kan vide om din anmelder, når du læser denne anmeldelse:

  1. Jeg elsker John Green.

  2. Jeg elsker ungdomslitteratur.

Eller rettere: Jeg elsker den young adult genre, som udlandet er så god til at tage seriøst, og som førnævnte John Green er den ukronede konge af.

Hjemme hos os fylder kong John rigtig meget, både på hylderne og i samtalerne. Den hjemmeboende teenager og kyndige (men lektietravle) anmelder har bragt ham ind i vores liv, og selv om det første møde, med kræft-/kærlighedsromanen En flænge i himlen, var af den fortvivlende grådkvalte slags, så er jeg hende evig taknemmelig for introduktionen. Man bliver nemlig klogere af at læse John Green. Ikke bare på det at være ung og ofte mere end almindeligt begavet, men på det at være menneske i det hele taget. På at leve og på at dø.

ItemImage

 

I Endnu en Katherine, som udkom på dansk for nylig, skal vi ikke græde – pyyyha, altså. Til gengæld skal vi grine, genkende og overgive os til en egentlig ret absurd historie, som selvfølgelig alligevel giver mening på et højere plan.

Colin Singleton (bare navnet!) er vidunderbarn, vild med anagrammer og håbløst forelsket i piger, der hedder Katherine. Da Katherine nummer 19 (som egentlig er nummer 1, men dukkede op igen efter nummer 18 – man skal læse det for at forstå det) dropper ham, tager han og hans tykke ven Hassan på road trip, og Colin giver sig som en vej ud af hjertesorgen til at udvikle en matematisk teori om droppere og droppede (komplet med grafer, funktioner og hele svineriet, udviklet til bogen af John Greens gode ven, Daniel Biss).

Anagram

Høst & Søn kender sine nørdede læsere. De her dejlige magnetbogstaver, der tilsammen staver Endnu en Katherine, kom sammen med anmeldereksemplaret og blev naturligvis til et anagram.

De to uheldige helte når dog ikke så langt. I den lille by Gutshot bliver de tilbudt arbejde, venskaber og endda kærlighed, og ja, resten er umådelig underholdende historie, der blandt andet inkluderer en tsunami af tamponsnore og en vildsvinejagt gone helt wrong. Det er sjovt, og det er tankevækkende. Colin stræber efter at gøre en forskel i verden – hvem af os gør ikke det? – og kæmper med den svimlende erkendelse, at han måske ikke er så genial som lovende. And then what?

I den forstand er Endnu en Katherine en helt banal coming of age-historie. Forskellen ligger i finurligheden, begavelsen, detaljerne og ikke mindst sproget. John Greens ungdomsromaner er ikke fulde af påstået ungdommelig slang. Hans personer taler som mennesker, ikke som ungdsomklicheer. Det er litteratur om unge mennesker, ikke ungdomslitteratur, og deri ligger geniet. Und dig selv og din teenager at udforske hans fantastiske univers, og start gerne med Endnu en Katherine, som er rent indskud på livsglædekontoen.

Endnu en Katherine af John Green er udkommet på Høst & Søn og kan fanges her

Psst …! En af John Greens andre fuldtræffere, Paper Towns, er pt. ved at blive filmatiseret, hvilket man ikke er i tvivl om, hvis man følger John Green på Facebook.

2 thoughts on “Endnu en fuldtræffer

  1. Pingback: Vind Endnu en Katherine - Bogliv

  2. Pingback: Samme dag sidste år ... - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *