Et liv i mange farver

En mor er blevet gammel og syg og er lige så stille ved at sige farvel til livet og sin datter, forfatteren Anne B. Ragde. Hvad gør en forfatter i sådan en livskrise? Hun skriver. Om sin mor og dermed om sig selv. Om døden og dermed om livet.

Jeg har et tæppe i tusind farver springer mellem norske Annes sidste tid med sin danske mor, Birte, hvis barske opvækst hun tidligere har beskrevet i den formidable Arseniktårnet. Den bog taler Birte og Anne om ved sygesengen, hvor Anne samler stof til endnu en familiebiografi. Mor Birte er både stolt og betænkelig ved at blive genstand for endnu en bog. “Hvad vil du dog skrive?” spørger hun i forskellige varianter. Det behøver hun nu ikke bekymre sig om – der er masser af stof!

 

Ragde, Anne B_Jeg har et tappe_300dpi

 

Birte er et fantastisk sammensat menneske. En kvinde, der bliver skilt fra sin utro mand og låser sig inde på badeværelset, mens han flytter sine ting (og råber til sine små børn, at hun kommer ud, når HAN er væk – den var sgu ikke gået i dag!). Som får arbejde på en plasticposefabrik og strækker midlerne til det yderste, så der altid kan blive noget godt at spise. Som isolerer sig selv fra alle sine fabrikskolleger ved at stemme til højre for midten og tro usvigeligt på fabriksejerens ret til rigdom. Som rejser alene ud i verden på stop og læser bunkevis af bøger. Og som Anne, hendes datter, både elsker højt og bliver ufattelig irriteret på. Men på en eller anden måde finder en slags fred med midt i den tragedie, der udgør det norske sundhedssystem.

 

729x

Anne B. Ragdes mor Birte døde i 2013. Jeg har et tæppe i tusind farver handler om hendes liv.

 

Det er råt, morsomt, rørende og frem for alt næsten skræmmende realistisk. Når hjerterne ‘kun’ er fire en halv, skyldes det et – måske urimeligt højt – sammenligningsgrundlag. Når Annes egen person ikke ‘forstyrrer’, skriver Ragde vidunderlige romaner, der faktisk ændrer deres læsere. Trilogien om de tre brødre, der er hhv landmand, bedemand og vinduesdekoratør (!) Berliner-poplerne, Ligge i grønne enge og Eremitkrebsene er blandt de bedste bøger, jeg nogensinde har læst. Underholdende, dybe, menneskelige og overraskende.

Sådan har jeg det ikke helt med Jeg har et tæppe i tusind farver. Til gengæld vil jeg aldrig glemme det billede, som selve titlen danner, da moren udtaler ordene – det må du læse bogen for at få del i. Jeg anbefaler den på det varmeste.

 

Jeg har et tæppe i tusind farver af Anne B. Ragde er udkommet på Rosinantes forlag. Fang den her

One thought on “Et liv i mange farver

  1. Pingback: Fredagens bedste nyhed! - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *