Father Brown – gratis ferielæsning

DR var for nogle uger siden så umanerligt flinke at vise den nye britiske tv-serie om C.K. Chestertons distræte antihelte-detektiv Father Brown. Jeg elskede serien, som kan anbefales på det varmeste, hvis man er til idyllisk english countryside krydret med lidt hygge-kriminalitet.

father-brown

Som behagelig bivirkning fik serien mig også til at hive mit gamle, æselørede eksemplar af forlægget, C.K. Chestertons berømte Father Brown Stories, ned fra reolen.

FatherBrown

I modsætning til tv-versionen, som foregår i 1950’erne, skal vi helt tilbage til starten af det 19. århundrede for at finde den oprindelige Father Brown-figur. Og netop figuren er den absolutte genistreg hos Chesterton. En (på overfladen) nærmest barnligt naiv katolsk præst, som tilsyneladende tumler tilfældigt omkring i tilværelsen med en intellektuel skarphed som en sløv teske.

Hør bare her, hvordan den lille præst beskrives, da vi møder ham for alleførste gang: “Han havde et ansigt, der var lige så rundt og kedeligt som en Norfolk dumpling. Han havde øjne så tomme som Nordsøen og adskillinge brune pakker, som han var helt ude af stand til at holde styr på”. En underdog, som alligevel altid sejrer til sidst – både over forbryderen og det usamarbejdsvillige politikorps. Mon ikke Agatha Christie skylder Chesterton en del af inspirationen til figurer som hjælpeløse, undervurderede miss Marple og den ofte latterliggjorte Hercule Poirot?

Chestertons historier glider smukt og underholdende afsted gennem et landligt Essex fra før verden gik af lave. Her er (næsten) ingen vold, slet ingen sex, men masser af gentlemen-skurke, adelige og juveler, som bare venter på at blive hugget. Sproget er smukt og malende, den litterære kvalitet høj og humoren en varm baggrundskulisse til forbrydelser og deduktion. Stemningen er (trods det blodige omdrejningspunkt) lige så uskyldsren som hovedpersonen. Perfekt læsning til pinseferien!

C.K. Chesterton, Father Brown Stories, Penguin popular classics. Har du mod på at læse bogen på engelsk kan du gøre det helt og aldeles gratis lige her. Den danske papirversion kan erhverves for 120 kr. her. God læselyst!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *