Feministisk håndbog for begyndere

ItemImage.aspx

“Er du i tvivl om, om du er feminist?”, spørger Caitlin Moran i sin bog Kunsten at være kvinde. “Så put din hånd ned i trussen. A) Har du en vagina og b) vil du gerne selv bestemme over den? Hvis du kan svare ja på begge spørgsmål, så til lykke! Du er feminist”.

I bogen følger vi Morans egen mildest talt uorganiserede vej mod det at blive kvinde. Fra hun som usikker, overvægtig 13-årig pubertetspige vokser op med syv søskende i et socialt boligbyggeri i Irland og frem til hun som 35-årig mor til to reflekterer over en kvindekrop, som skal til at gå i forfald. Vi er med hende gennem den første menstruation, opdagelsen af virkelig godt undertøj, ægteskab, fødsler, stripklubber og en frivillig abort. Vi får svar på mange af de helt centrale kvindespørgsmål. Kan man opkalde sine kønsdele efter en figur fra Teletubbies? Hvad er det særlige ved bryster? Hvorfor bliver vores underbukser mindre og mindre? Og hvorfor køber vi højhældede sko, vi godt ved, vi ikke kan gå i?

Beretningen er super-personlig. Det er Morans egne erfaringer og refleksioner, vi præsenteres for. Morans egen udgave af feminismen. Uden filter. Fortalt i et sprog, som umiskendeligt også er hendes eget (når Caitlin Moran ikke skriver feministiske håndbøger er hun prisvindende klummeskribent i bl.a. The Times).

Og i modsætning til en del andre feministiske kampskrifter fungerer det. Fordi Moran ikke er en indtørret og snæversynet betonfeminist, men et åbent, rummeligt og fremfor alt vanvittigt underholdende menneske (læs bogen for jokes’ene alene, hvis du synes, feminisme er antikveret vrøvl!). Men også fordi forfatteren tør skubbe sig selv helt frem i frontlinjen – derud, hvor man risikerer at blive skydeskive for en frygtelig masse lort fra en frygtelig masse vrede mennesker. Hvor mange gifte og veletablerede mødre indrømmer fx åbent og på tryk, at de valgte at abortere et sundt og raskt barn, fordi de ikke magtede rollen som serviceorgan? Og hvor mange tør bagefter sige, at det er en beslutning, de aldrig har fortrudt?

Caitlin Moran stiller spørgsmålstegn ved mange af de normer, som har sneget sig ind på kvinderne i løbet af de sidste 15-20 år: Hvorfor kæmper vi i en konstant, overtræksfremkaldende og smertefuld kamp mod vores egen kropsbehåring bare for at leve op til standarder, som er opstillet af pornoindustrien? Hvorfor insisterer vi på at iføre os trusser, som simpelthen ikke dækker den kropsdel, de er designet til, men som til gengæld er så stramme, at de får os til at gå, som om vi havde hæmorider og giver os helt op til 8 baller? Hvorfor insisterer vi på at tro, at de mennesker, vi ser i blade, er normalstandarden, når vi godt ved, at de er sminket, snøret ind og stablet op på sko, de ikke ville kunne gå 10 meter ned af gaden i? Der er sket vanvittige ting med den kvindelige målestok, siden jeg selv var grunge-teenager tilbage i 1990’erne, og det er tankevækkende, hvor ubemærket – og stort set udebatteret – det er foregået.

cm_caitlinmoran02_new

Det er ikke hverdagskost, at en erklæret feministisk bog bliver en bestseller. Men det er Kunsten at være kvinde. Bogen har  alene i England solgt over 1/2 mio. eksemplarer. Måske skyldes bogens succes, at vi som kvinder virkelig mangler en manual til den moderne kvinderolle. Det er hundrede år siden vores formødre fik stemmeret. 50 år siden husmødrene begyndte at myldre ud på arbejdsmarkedet. Og der er 531 år til kvinder kommer til at tjene det samme som mænd for det samme arbejde.

I vores levetid er kvinderollen blevet vendt på vrangen, sprættet op i sømmene, skilt ad og syet sammen igen efter et nyt mønster. Den er som en ny frakke, vi ikke helt har vænnet os til at have på. Forventningerne strammer over skuldrene. Normerne presser over hofterne. Vi skal sprænge glasloftet, kæmpe os vej ind i bestyrelserne, vise at ambition og østrogen ikke er inkompatible –  og være forbilledlige hustruer/mødre/husholdersker imens. En ligning, hverken Albert Einstein eller Alan Turing ville kunne få til at gå op.

Jeg er ikke sikker på, at Caitlin Moran helt leverer den komplette og hurtige løsning på identitetskrisen, som hun lægger op til i bogens titel. Kunsten at være kvinde  er ikke en komplet og driftssikker manual udi kvindelighed. Ikke østrogenets svar på Frk Jensens kogebog. Til gengæld giver bogen masser af stof til eftertanke, masser af gode grunde til at elske dig selv højere (og at tilgive dig selv for, at du ALDRIG bliver Prinsesse Diana, lige gyldigt hvor mange Brazilians og Blahniks, du får) og masser, masser, masser af virkelig gode grin.

Put din hånd ned i trussen. Har du en vagina? Så bør du læse Kunsten at være kvinde!

Caitlin Moran, Kunsten at være kvinde fra forlaget Gyldendal. Kan købes hos Saxo til 199 meget rimelige kr.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *