Gæsteanmeldelse: Blidt, barsk og såre menneskeligt

2011-06-03_APHolmgaard05

Gæsteanmelder Anna Pia Holmgård er en ivrig og begejstret novelle-læser, der her kommer med opskriften på den gode novelle og fem hjerter til en samling af slagsen, som hun kalder “absolut fremragende”.

Caroline Albertine Minors navn er som hendes noveller. Sirlige, præcise – klangfulde og overraskende. I samlingen Velsignelser fortæller hun om smerte, så den bliver skarp som kniven, og drejer sin plot og personer, belyser dem dunkelt og i hvidt, så man får særlige skygger, særlige tanker.

Hun debuterede for nogle år siden med romanen Pura Vida, det rene liv – og på den vis er novellerne et brud med i hvert fald titlen i debuten: Her er ingen rene liv, hvad det så end er, og om det overhovedet er værd at drømme om. Her er det uforklarlige, pludselige selvmord, en ung kvinde, der hænger sig, og familien, der står tilbage – hvad skete der, for hvem, hvorfor? Historien om begæret uden ende, der møder muren og faldet og derfor knuses, er bevægende, så køligt fortalt, så dramaet spiller rødglødende mellem linjerne.

500x0

Det er kunsten i novellerne. Følelserne ser ud til at være i frostboks på overfladen, men er det selvfølgelig ikke – de kan og skal og vil gøre en forskel og novellernes fuldendte form efterlader en næsten åndeløs: Hvornår sker det? Hvornår knækker den tynde, skarpe is under fødderne på dem, der tør træde ud på søens bundløse dyb? Historien om pigen, der vil repareres af fremmede mænd, men selvfølgelig ikke bliver det – de forelskede kvinder med børn, der erkender, at de mænd, de elskede, forsvandt – den ene bare ud i verden, den anden ind i hjerneskadens afgrund af stilstand og lange blikke.

En novelle skal være en skive af hele kagen, alle ingredienser skal være tilstede, og du skal selv kunne stille de store spørgsmål uden at få foldet det hele ud.

Novellerne bevæger sig på kanten af romanformen, men fungerer så absolut fremragende. En novelle skal være en skive af hele kagen, alle ingredienser skal være tilstede, og du skal selv kunne stille de store spørgsmål uden at få foldet det hele ud. Velsignelser er en paradoksal titel, men også uendeligt meningsfuld, hvis man tror på at livet har sin helt egen mening – at der er retning, selv når du ikke aner det og ufuldkommenheden og skønheden i ikke at kende i morgen, men leve hver dag som den sidste er en velsignelse. Novellerne giver tro og har en dybde, der gør at man kan læse dem igen og igen. Som tango – elegante, dramatiske, passionerede, og hele tiden på kanten af det store følelsesudbrud.

Velsignelser af Caroline Albertine Minor er udkommet på Rosinante og kan fanges her

 

One thought on “Gæsteanmeldelse: Blidt, barsk og såre menneskeligt

  1. Pingback: Gæsteanmeldelse: Fem hjerter – igen! - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *