Gæsteanmeldelse: Gin 2.0

Gæsteanmelder Palle Schjødtz er en die hard gin fan, der nørder den klare drik både ude og hjemme. Så det er en alvorligt ment anbefaling, han kommer med af Iben Dimants gin-bog nummer to.

Sidste år kom Iben Diamants lille bog, GIN TONIC og tilbehør, som indførte os i definitioner, detaljer og fiduser om den af mange foretrukne drik. Nu har hun skrevet en mere omfattende bog: GIN Historie Opskrifter Ginkartotek, hvor vi får mere detaljerede oplysninger om nogle af de mange ginner (det er altså gin i flertal), der myldrer frem. Ved mit besøg i en kendt skotsk ”country wear”-forretning for nylig viste det sig eksempelvis, at delikatesseafdelingen rummede ikke mindre end godt 50 forskellige varianter af gin, hvilket var næsten lige så mange som de udbudte whiskymærker.

I den nye bog får vi nærmere indblik i de ”botanicals”, der giver hver gin sit særpræg, hvorimod der denne gang ikke gøres så meget ud af ”garnish”, altså den, ofte velsmagende, pynt, der tilføjes ved serveringen. Nyt er også afsnittet om klassiske og ikoniske gincocktails, og vi får opskriften på at lave sin egen tonicvand. Sidstnævnte skal man ifølge Iben Diamant aldrig gå på kompromis med, og vi får mange gode tips om hvilke tonicvand, der passer til hvilke ginner.

Nyt og spændende er også ”ginhjulet”, som er en grafisk fremstilling af ca. 110 ginner opstillet efter smag, hhv. rod, krydret, sød, frugtig, blomster, urter, citrus og enebær. Endvidere ”tonichjulet” med en tilsvarende opstilling af knapt 50 forskellige tonicvand.

Der er også forslag til en ”ginwalk” i London til udvalgte destillerier og enkelte barer, ligesom der minsandten findes et ginhotel, hvor man kan sove rusen ud efter de ginoplevelser af enhver art, som hotellet i Portobello Road kan byde på.

…. minsandten findes et ginhotel, hvor man kan sove rusen ud efter de ginoplevelser af enhver art,…

Den sidste halvdel af bogen er et ginkartotek, hvor forfatteren gennemgår 125 varianter af den herlige drik, nogle med detaljerede oplysninger om destillerierne. Hovedparten af disse ligger fortsat i England, men der er også omtalt ginner fra en håndfuld destillerier i Danmark samt destillerier i de øvrige nordiske lande og enkelte andre lande.

Omtrent en tredjedel af bogens 210 sider er fyldt med flotte farvebilleder af ginmotiver, der dog mere tjener til illustration end til oplysning. En lille fejl om vacuumdestillation tilgiver vi gerne forfatteren.

Bogen kan absolut anbefales til elskere af drikke, der indeholder gin, og med den fart udviklingen af ginner har taget, vil der snart blive brug for en ny version.

GIN – Historie. Opskrifter. Ginkartotek af Iben Diamant er udkommet på Rosinante og kan blandt andet fanges her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *