Gæsteanmeldelse: Hvordan det KUNNE have været

Gæsteanmelder Palle Schjødtz kender tiden og kredsen, som både Beryl Markham og Karen Blixen var en del af. Han anbefaler her endnu en “vældig god bog” om den kvindelige eventyrer, hvis store kærlighed måske, måske ikke var Denys Finch Hatton.

 Når du har læst Beryl Markhams vældig gode bog Med natten mod vest, får du måske lyst til et bud på den del af historien, som Beryl med prisværdig diskretion ikke selv har beskrevet. Sådan et bud giver Paula McLain i sin bog For tæt på solen, der udkom på dansk i 2016 på People’s Press. Den originale titel er Circling the Sun, og valget af den danske titel er lidt besynderligt, for Sara Wheeler udgav i 2006 en bog om Denys Finch Hatton med titlen Too close to the sun.

Paula McLain har tidligere udgivet bestselleren Madame Hemingway om Hadley Richardson og hendes ægteskab med Ernest Hemingway.

Beryl Markham er ikke synderligt kendt i Danmark, men hun har været genstand for to store biografier, talrige artikler, en helaftensfilm samt omtale i en række bøger om Østafrika i begyndelsen af det forrige århundrede og nu altså denne dramadokumentar, hvor forfatteren giver personerne liv og tale. Vores egen Karen Blixen, som optræder som en person i bogen, omtaler i øvrigt Markham i en række af sine breve fra Afrika, dog lidt køligt hen mod slutningen af Blixens forhold til Finch Hatton.

Der har været nok af stof i Beryl Markhams liv til at sætte fantasien i gang, og den omfattende dokumentation i biografierne og artiklerne samt den mere kulørte beskrivelse i filmen har leveret stof til McLains bog. Hun har dog valgt at koncentrere sig om forholdet mellem Beryl Markham og Denys Finch Hatton, som tager sin begyndelse parallelt med Finch Hattons venskab med og forhold til Karen Blixen. Det skal man ikke undre sig over, for der er så mange meninger om forholdet mellem Finch Hatton og henholdsvis Karen Blixen og Beryl Markham, at snart sagt hvad som helst kan være rigtigt. McLain beskriver forholdet til Finch Hatton som Beryl Markhams store kærlighed, men sandheden er snarere den, at de passede godt sammen. Ingen af dem ønskede at forpligte sig, men tværtimod at bevare deres frihed. Beryl Markham sugede lærdom af den belæste Finch Hatton, som på sin side nød den interesserede lytter, som ikke ville eje eller begrænse ham.

Man kunne frygte, at en sådan bog ville blive den rene triviallitteratur, men McLains bog er faktisk rigtig god, og hvad hun skriver kunne godt være hændt. Bogen kan altså anbefales til de, der er blevet lidt nysgerrige efter at vide lidt mere om, hvordan detaljerne i Beryl Markhams liv måske har været.

For tæt på solen af Paula Mclain er udkommet på People’s Press og kan fanges her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *