Gæsteanmeldelse: Lys, farver og et væld af blomster

Birgitte Bartholdy Line Thit Klein

Foto: Line Thit Klein

Journalist og forfatter til blandt andet romanen Frostgrader Birgitte Bartholdy har fået lyst til at fordybe sig i livet og havearbejdet efter at have læst Virginia Woolfs have, der udkommer i dag.

Billeder 

Tekst

Inspirationsfaktor

Forleden var jeg i et moderne hjem, som jeg fristes til at kalde nøgent, fordi der ingen bøger var, ingen papirer, intet nips, ingen farver. Jeg prøvede, så godt jeg kunne, at skjule, hvor deprimeret jeg blev af at være der. Et rigtig godt middel til at komme sig over sådan en oplevelse er at fordybe sig i Caroline Zoobs dejlige bog Virginia Woolfs Have – Historien om haven ved Monk’s house, der er fyldt med flotte fotografier taget af Caroline Arber.

 

Virginia Woolfs have forside

Vi bognørder elsker viden om den måde, bogstaverne bliver til på – og de steder, hvor miraklet sker. Her handler det om haven ved det hus, hvor Virginia Woolf var angiveligt skrev de fleste af sine bøger.

 

I 1919 købte den berømte engelske forfatterinde, Virginia Woolf, sammen med sin mand Leonard Woolf det primitive Monk’s House ved Landsbyen Rodmell i Sussex. Igennem 22 år tilbragte de al deres tid her, når de ikke var i London eller ude at rejse, og det var her, de arbejdede allermest flittigt. Stort set alle Virginia Woolfs bøger er blevet til i det kolde skriveværksted i den store gamle have, der omgiver huset.

Det er ingen hemmelighed, at hun en stor del af sit liv kæmpede hun mod indre dæmoner, og det fremgår tydeligt af bogen, at hendes våben især var at omgive sig med så meget sprog, skønhed, liv og så mange farver som muligt. Væggene i huset er granatæblefarvede og kromgrønne, og der er bøger og kunst alle vegne. Udenfor fyldte Leonard sammen med en gartner haven med frugttræer, terrasser, bistader, buske, statuer, krukker, fiskedamme, murstensgange og de mest fantastiske blomsterbede. Et paradis, der omhyggeligt beskrives i bogen – også med tegninger, så haveelskere nemt kan stjæle ideer og få inspiration.

Men bogen bør nu også læses for det fine portræt af et ømt og godt kunstnerægteskab, der aldrig blev ødelagt af Virginias berømte sidespring. Enkle glæder – som en flot buket fra haven, en god bog, en indsigtsfuld samtale eller et godt måltid mad – havde en fremtrædende plads. Efter endt læsning får man straks lyst til at fylde sit liv med mange flere blomster og frugttræer og meget mere fordybelse, havearbejde, samtale og meget mere kreativitet.

Caroline Zoob med fotos af Caroline Arber, Virginia Woolfs have er udgivet af Lindhardt og Ringhof og kan fanges her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *