Gæsteanmeldelse: Magt frem for kærlighed

Karen Greve, journalist og cand. mag., har et blødt punkt for historiske romaner, og anmelder her nyeste udgivelse fra dronningen af genren, Maria Helleberg.

Kongens kvinder er en roman om Ellen Marsvin, Kirsten Munk og Vibeke Kruse. Tre kvinder, der omgav en af de mest berømte konger, vi nogensinde har haft – nemlig Christian den fjerde, der fra han var ganske ung regerede over Danmark og Norge. I et århundrede, hvor mænd i almindelighed og den enevældige konge i særdeleshed havde magten, og kvinder havde meget lidt at skulle have sagt. Alligevel opstod i samme tidsperiode en sær angst for kvinders magt til at tryllebinde mænd. Uh – den farlige kærlighed!

 

Helleberg_Chr4_KongensKvinder_FINAL.indd

En historie om kærlighed – det kan vi li’, uanset hvornår den foregår.

 

Det er ikke tilfældigt, at romanen begynder med en hekseprøve. Den purunge Ellen Marsvin oplever sin elskede amme Ane blive sænket i en sø – bundet på hænder og fødder. Anklaget for trolddom af den lokale præst, der er blevet som forhekset af den smukke Ane. Ammen klarer frisag. Det lykkes hende at holde sig oppe længe nok til, at tilskuerne ved søbredden er overbevist om, at Gud holder hånden over hende.

 

Helleberg_3_foto_Stine_Heilmann

Maria Helleberg er i suveræn form ifølge Boglivs gæsteanmelder. Foto: Stine Heilmann.

 

For læseren er det en påmindelse om, hvor farligt det kunne være at skille sig ud fra mængden. Og det er med til at understrege, hvor bemærkelsesværdig en kvinde Ellen Marsvin viser sig at være. Hun vil erobre sin egen frihed, og senere vil hun have magt, indflydelse og penge. Hun er klog. Tålmodig. Smuk og flittig. Og hun spiller sine kort, så hun kommer helt tæt på kongen og kan sørge for, at han bemærker hendes kønne datter Kirsten Munk. Hun glemmer bare (som vi forældre indimellem har for vane), at hendes egne ambitioner om magt ikke nødvendigvis er hendes datters. Romanens skildring af Christian den fjerdes kærlighedshistorie med Kirsten Munk er en tragedie. En ulykkelig forelskelse, hvor Kirsten Munk føder kongen 12 børn, der øjeblikkeligt bliver fjernet fra hende for at blive opdraget af hendes mor.

 

KAREN_0136-2

Gæsteanmelder Karen Greve er uddannet journalist og cand. mag. i dansk og fransk. Litterært er hun altædende, fra den smalleste poesi til den sjoveste chicklit. Til daglig slår hun folder som chefredaktør på forældremagasinet Vores Børn. Foto: Trine Bukh

 

Det er en fascinerende historie. Godt fortalt og med præcis så mange historiske detaljer, at man føler sig hensat til 1600-tallet uden at det tager over i forhold til fortællingens drama. Kvinderne er ikke heltinder. Ikke entydigt i hvert fald. Kun tjenestepigen Vibeke Kruse, der så at sige overtager kongen fra Kirsten Munk, bliver skildret udelukkende sympatisk. Ellen Marsvin og hendes berømte datter er interessante, men det er langt oftere følelsen af godt-det-ikke-er-mig end bare-det-var-mig, der siver ud gennem siderne. Måske fordi magt uanset for storslået den er, virker som en fattig erstatning for kærlighed. I hvert fald set på en afstand af godt 400 år og en (gudskelov) nogenlunde velfungerede kvindefrigørelse.

Maria Helleberg, Kongens kvinder fra forlaget Samleren. Kan købes her

2 thoughts on “Gæsteanmeldelse: Magt frem for kærlighed

  1. Pingback: Gæsteanmeldelse: Et (lidt) langt historisk drama - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *