Helt særlig bog på vej

I overmorgen udkommer en bog, jeg har glædet mig til på en helt særlig måde. Sådan lidt nervøst by proxy, fordi forfatteren er en kær veninde, som jeg ønsker alt godt, og hvis pen jeg har holdt af, siden længe før vi blev venner.

Jeg blev fan af Anna, da hun skrev klummer i ugebladet Femina tilbage i nullerne. Særligt hendes beskrivelse i en bestemt klumme af at være alene med to børn og så træt, at hun måtte søge ned i kælderen for at få lidt tid for sig selv, ramte mig i en grad, så jeg overvejede at skrive til hende og spørge, om jeg skulle passe de børn indimellem. Ikke fordi jeg ikke selv var træt som enlig mor. Men fordi jeg var. Jeg skrev aldrig – jeg turde ikke.

Senere, da jeg var ansat på et magasin, talte vi en dag på redaktionen om ekstraordinært seje kvinder. Jeg skrev en lang mail til Anna, som jeg endte med ikke at sende. Jeg turde ikke.

Men skæbnen gav ikke op. Da vores fælles forlag i 2014 bad mig om at interviewe hende live på Bogforum om hendes bestseller Introvert, var jeg star struck og begejstret på én gang. Og Anna? Hun var nervøs. For en ægte introvert bryder sig ikke om at stå op på en scene, få spotlyset rettet mod sig og bedt om at sige en hel masse meget hurtigt. Anna gør i hvert fald ikke. Heller ikke selv om hun er eminent til det, og det kæmpestore publikum hang ved hendes læber igennem de 20 minutter, som vi kom igennem sammen. Stille og roligt. I mit eksemplar bagefter skrev hun “Tak fordi du reddede min r..” og så et kæmpestort rødt hjerte. Jeg var stolt.

 

Siden blev også jeg forfatter, og Anna og jeg blev venner. Stille og roligt blomstrede et venskab så fint, at jeg faktisk ikke rigtig har ord for det. Men fyldt med ord er det. Skrevne og talte. Om forfatterskab, familie, forelskelse og forførelse. Om at være skidehamrende træt af fucking alting – og om at elske at bande! Om glæden ved livet og angsten for at dø. Jeg kan fortælle Anna det hele, og hun svarer altid. Det er som at have adgang til en live-version af hendes fremragende Kærlig hilsen Anna – den vildeste luksus. Vi er på bølgelængde og helt forskellige samtidig. For eksempel dette: Hun går. Jeg løber. Eller: Sådan var det, mens hun skrev den filosofiske og personlige Gå tur. I en grad, så jeg optræder i bogen som et eksempel på en, det ikke virker på, alt det gode ved at gå tur. Undtagelsen, der bekræfter reglen. Paradoksalt nok er jeg netop i disse dage blevet en stor fan af at gå tur. Og det bliver du også, senest når du har læst Annas bog.

Jeg kan selvfølgelig ikke anmelde den. Man anmelder jo ikke venner. Men jeg har fundet en, der kan. En, der aldrig har mødt Anna og ikke har noget i klemme. Men bare godt kan lide at gå tur. Den anmeldelse kommer på torsdag. Jeg tror, jeg går en tur, mens jeg venter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *