Hvad læser de andre?

Kigger man i disse uger på de danske boghandleres bestsellerlister, så er det Yahya Hassan, Liza Marklund og Jan Guillou, der især bliver langet over disken. En anden absolut bestseller er håndbog i farmakologi – den kan man jo tænke lidt over!

Men hvad går de egentlig og læser i verden omkring os for tiden? Vi tager en hurtig verdensomrejse i bøger, og starter i USA.

USA – de store sagaers land

Skal man tro New York Times, så er det Nora Roberts’ familiesaga Dark Witch, amerikanerne lige nu har næsen i. Hun er skarpt forfulgt af George RR Martins Dance with Dragons, som er bogudgaven af den populære TV-serie Game of Thrones. På tredjepladsen finder vi den nyligt kårede Nobelprisvinder Alice Munro med novellesamlingen Dear Life. På fjerdepladsen ligger i øvrigt E.L. James med 50 shades of grey (bliver folk aldrig trætte af den bog?).

Historiske tilbageblik fra Kina 

Lader vi blikket glide videre til Riget i Midten, er det Mo Yans bog Big breasts and wide hips, som topper bestseller listen – i hvert fald hvis man skal tro Amazons liste over mest sælgende fiktion på kinesisk. Trods den saftige titel er vi ikke ude i en kinesisk pendant til 50 Shades. Bogen er derimod et portræt af det 20. århundredes Kina. På andenpladsen finder vi Lo Kuan-Chungs Romance of the Three Kingdoms, som faktisk også er en historisk roman. Den foregår i år 220, og handler om dynastiernes magtkampe. Også listens 3. plads er præget af en interesse for historien. Her ligger filosoffen Confucius værk The Analects.

Mød New Zealands roman-prinsesse

Vi fortsætter sydøstover og rammer New Zealand. Her ser toppen af bestsellerlisten sådan her ud:

Som den opmærksomme (og ikke alt for langsynede) læser vil bemærke snupper den new zealandske forfatter Eleanor Catton to af pladserne på den litterære top tre liste. Hendes roman The Luminaries vandt årets Man Booker Prize (som får godt selskab på kaminhylden, hvor der i forvejen står en ordentlig stak priser). Her er vist en forfatter, jeg hellere må få kigget nærmere på.

Afrikanske klassikere

Sidste stop er Afrika. Det er ikke sådan lige til at få et overblik over bogsalget på det afrikanske kontinent, men når vi kigger hos netboghandlen Powells, dukker en række spændende afrikanske forfattere op. En af dem er den nigerianske præst Uwem Akpan, som har skrevet bogen Say You’re One of Them. Bogen, som har vundet både Commonwealth Writer’s Prize og PEN Open Book Award, indeholder fem historier, som alle kredser om barnets visdom og modstandskraft. En anden prisvindende afrikansk forfatter er Chinua Achebe, som modtog Man Booker prisen i 2007. Hans roman, Things Fall Apart, er fra 1958, men sælger stadig godt og er måske den mest internationalt læste afrikanske roman overhovedet. Den sidste forfatter, vi vil trække frem fra bestsellerlisten, er K. Sello Duiker, som i 2001 modtog Commonwealth Writers Prize for sin debutroman 13 Cents.

Hvis du har fået lyst til at shoppe bøger:

Ikke alle de nævnte romaner sælges i Danmark, men du kan finde Nora Roberts hos Saxo, Alice Munros novellesamling på Mibook, Cattons The Luminaries hos Saxo og Chinua Achebe hos Saxo.

Hvis du hellere vil have en gratis smagsprøve:

Nora Roberts’ Dark Witch

Alice Munros Dear life .

Mo Yans Big breasts and wide hips (klik på bogen for at åbne et uddrag)

One thought on “Hvad læser de andre?

  1. Pingback: Amerikansk bestseller skuffer fælt - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *