Hvordan forklarer man børn om døden?

and

For nylig mistede jeg min far. Mine børn mistede i samme ombæring deres morfar, og pludselig stod jeg med en uoverskuelig opgave. For hvordan formidler man noget så abstrakt og smertefuldt som døden til børn?

Den tyske forfatter og illustrator Wolf Erlbruch har med sin bog And, Døden og tulipanan leveret det bedste bud, jeg er stødt på. Hør bare bogens allerførste linjer:

And havde længe haft en underlig fornemmelse. Hvem er du – og hvorfor sniger du dig rundt efter mig?, spurgte hun. Godt, så har du altså lagt mærke til mig, sagde Døden. Jeg er Døden. Det gav et sæt i And – og det er vel ikke spor sært. Og nu er du kommet for at hente mig? Nej, jeg holder mig bare i nærheden af dig, sålænge du lever – bare for en sikkerheds skyld“.

And vænner sig hurtigt til sin nye ledsager. De svømmer i dammen sammen eller sidder i træerne og nyder udsigten. Og da den vintermorgen oprinder, hvor And ligger helt stille og ikke trækker vejret tager Døden hende med kærlige hænder og sender hende varsomt videre ind i det næste liv.

childrenspicturebooks_death1

Jeg synes Erlbruchs bog er umådeligt smuk – og også sært trøstende. I virkeligheden beskriver han noget, børn er meget bedre til at forstå end vi voksne: at døden er en naturlig del af livet. At den ind imellem kan være en omsorgsfuld ven, som vil os det godt. En slags omvendt fødselshjælper, som bærer os ud af livet. En stor og kompleks erkendelse, som i bogen formidles med imponerende enkelthed og som selv ret små børn vil kunne forstå.

En ualmindeligt fin bog.

Wolf Erlbruch, And, Døden og tulipanen fra forlaget Høst & Søn.

 

One thought on “Hvordan forklarer man børn om døden?

  1. Holder så ekstremt meget af denne bog.
    Udover dens super gode formidling har den også bare virkelig flotte tegninger.

    Tror jeg skal have læst den igennem igen her om lidt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *