Hyggelæsning mens vi venter på foråret!

At læse en Alexander McCall Smith-bog er som at synke ned i et afslappende, varmt karbad. Trygt, behageligt og uden de store skvulp på overfladen.

I The uncommon appeal of clouds (som vistnok endnu ikke er kommet i en dansk udgave) møder vi igen McCall Smiths heltinde, den skotske filosof/mor/ufrivillige detektiv Isabel Dalhousie. Denne gang bliver hun involveret i et kunsttyveri, som hurtigt viser sig at være mere moralsk kompliceret end forventet. For bør man forhandle med tyve? Og hvad hvis en opklaring af forbrydelsen har omkostninger, som ikke kan gøres op i penge?

AlexanderMcCallSmith.jpg

McCall Smiths bøger passer dårligt ind i de gængse retninger indenfor krimi-genren. Der er sjældent meget blod, vold eller egentlig spændingsopbygning. Mest nøjagtigt kan man måske karakterisere The uncommon appeal of clouds som en filosofisk krimi. Vi ser forbrydelsen – og tilværelsen – gennem Isabel Dalhousies øjne. Med de moralsk/filosofiske undertekster slået til. Alle hverdagens små handliger vendes og får ny betydning.

Forfatteren har selv en fortid indenfor som professor indenfor bioetik, og det er helt åbentlyst de etiske overvejelser omkring forbrydelserne, som interesserer ham. Alexander McCall Smiths historier handler om forholdet mellem mennesker. Om skuffelse, loyalitet, sårbarhed, passion og usikkerhed. Og også om den simple glæde ved livet. Resultatet er ofte – og også i The uncommom appeal of clouds – små perler af banal indsigt. Som fx at lykken ikke bare kommer dumpede. Den er resultatet af hårdt arbejde og gemmer sig ofte i det uglamourøse, kedelige og dagligdags.

The uncommon appeal of clouds er let underholdning. Bogen glider behageligt ned på et øjeblik – det er ren hyggelæsning. Og alligevel bliver noget hængende. En større moralsk bevidsthed, måske. Alexander McCall Smith minder os om, at vi alle har et moralsk ansvar for hinanden. Ikke en dårlig indsigt at få, mens man bliver godt underholdt!

Alexander McCall Smith, The uncommon appeal of clouds fra forlaget Abacus. Køb den fx her.

Bonusinfo: Alexander McCall Smith er en superproduktiv forfatter, som har skrevet et hav af bøger til både voksne og børn. Få et godt overblik over hele forfatterskabet på hans hjemmeside, som du finder lige her.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *