Interview med Rainbow Rowell, forfatteren til Eleanor & Park: “Læsning ændrede mit liv”

rainbow-rowell

Fik du læse Eleanor & Park, der udkom på dansk tidligere i år? Det gjorde jeg – og var pænt begejstret. Det var dog for intet at regne med min ellevildhed, da jeg i sommer på Kreta lånte min datters eksemplar af Fangirl (anmeldelse følger – og den bliver god!). Den var faktisk så stor, at jeg straks måtte downloade amerikanske Rainbow Rowells første bog, Attachments, stærkt efterfulgt af hendes seneste, Landline. Og ja, jeg skrev ‘downloadede’, for jeg kunne ikke vente, til jeg kom i nærheden af en ordentlig boghandel, så det blev med Kindlens hjælp, at jeg fuldendte min læsning af Rowells forfatterskab. Heldigvis (!) er det langtfra slut. Hun bliver ved med at skrive – alt muligt. Det fortæller hun i vores eksklusive interview, hvor hun også afslører, at der er en film på vej om E & P. Vi kan ikke vente!

 

Hvorfor skriver du romaner?

Jeg begyndte at skrive romaner for at se, om jeg kunne. Jeg havde altid været en grådig læser af fiktion, og jeg havde arbejdet som en professionel skribent siden universitetet. Min første bog, Attachments, startede som et eksperiment. Men den proces, det var at skrive den, fik mig til at tørste efter at skrive fiktion – og lange fortællinger. Det er der, min hjerne har det bedst lige nu.

 

foto-21

Se, dét er en boghandel efter mit hoved!

 

Hvordan gør du det – laver du en skitse af hele fortællingen, eller begynder du bare at skrive, og så udvikler historien sig? Og er det den samme proces hver gang, eller varierer den?

Med Attachments dykkede jeg bare i uden at vide meget om fortællingen. Efter at have skrevet den, havde jeg en bedre ide om, hvordan romaner fungerer. Med mine sidste tre bøger har jeg skrevet et side langt resume først. Jeg ved normalt, hvordan historien starter, hvem hovedpersonerne er, og hvordan den slutter. Nogle gange ved jeg endda, hvad den sidste sætning er.Så laver jeg et meget simpelt udkast. Og begynder jeg at skrive. Nogle gange går jeg tilbage til udkastet, mens jeg skriver, for at sikre mine planer. Jeg skriver historien kronologisk. Men hvis jeg frygter en scene, kan jeg godt finde på at springe frem til den, bare for at få den ud af verden.

 

Hvilken del af processen nyder du mest – og hvilken del gør dig udmattet?

Jeg tror bedst, jeg kan lide andet udkast. Første udkast udmatter mig. Jeg føler mig panikken – som om hele bogen er et problem, jeg ikke har løst endnu. Jeg kan godt lide det andet udkast, fordi jeg normalt er overrasket over, hvor meget potentiale, manuskriptet har på det tidspunkt; mit skriveri er altid meget bedre, end jeg huskede. Selv hvis der er problemer, kan jeg godt lide at have noget at arbejde med.

 

Har du nogensinde læst en bog, der har ændret dit liv?

Jeg tror ikke, der er en specifik bog. Jeg tror, læsning har ændret mit liv – og at læse fiktion har ændret mit liv. Jeg havde en meget svær, kaotisk barndom. Fiktion gav mig et sted at gå hen. Jeg beskyttede mig selv ved at lade mig opsluge af fiktive verdener. Jeg lærte medfølelse, empati og moral. Jeg forestillede mig verdener udenfor mine verdener, mennesker uden for mig selv. Jeg læste ikke en bestemt genre som barn, og det gør jeg stadigvæk ikke. Jeg læser alt fiktion, der virker interessant.

 

Eleanor og Park TRYK

Rainbow Rowell synes selv, at det danske cover til Eleanor og Park er det smukkeste. Det skal ses i virkeligheden, hvor stjerne funkler ægte!

 

Nogle af dine bøger er om teenagere (Fangirl, Eleanor & Park), nogle er om voksne (Landline, Attachments). Men de er fornøjelige uanset hvad, i hvert fald for voksne. Er der nogen forskel for dig som forfatter?

Tak! Nej, ingen forskel. Jeg prøver bare at skrive en historie, der føles ægte. Jeg prøver at komme ind i personernes hoveder. Jeg tror, bøgerne læses forskelligt, fordi personerne er forskellige. En 16-årig har et meget anderledes synspunkt end en 37-årig.

 

Dine karakterer er meget specielle. Hvordan finder du på dem? Hvordan fik du for eksempel ideen til Cath fra Fangirl fra? Og hvordan føles det at forlade dem igen, når bogen er slut – tænker du stadigvæk på dem, og hvordan de har det (ligesom vi, dine læsere gør!)?

Åh, tak! De kommer fra mig og fra folk, jeg hører om eller kender. Med Cath og Fangirl tænkte jeg på, hvor anderledes mine teenageår ville have været, hvis jeg havde haft adgang til internettet og internet fandoms. Jeg tror, jeg ville have været meget mindre ensom – at jeg ville have fundet mennesker, der gik op i de samme ting som mig. Men jeg tænker også over, om det ville have gjort det sværere for mig at arbejde igennem min sociale angst. Jeg er i forvejen meget mere tilpas online end ansigt til ansigt.

 

71IxCAK25cL._SL1230_

Læs den før din teenager – eller efter! Fangirl er en universel og charmerende coming of age-roman med en sej pige i hovedrollen. We like!

 

Hvor stor en rolle spiller beliggenhed (mest Nebraska) i dine bøger? (Det lader til at spille en stor rolle, men samtidig er der noget meget universelt over dine bøger, der kan få en dansk teenager til at sige ”Jeg ER Cath”).

Jeg tror, at når du kender et sted virkelig godt, er du i stand til at skrive om det på en måde, der får folk til at tænke på de steder, de kender virkelig godt. Danske teenagere ved sikkert ikke noget om Omaha, Nebraska. Men de identificerer sig måske med Eleanor, når hun snakker om at føle sig fanget i et nabolag, hvor hun ikke passer ind. Eller de identificerer sig måske med Cath, når hun snakker om at flytte til en by, hvor folk snakker og ser ud på en anden måde. De genkender måske det kulturelle sammenstød mellem Caths byliv og Levis liv på landet. Jeg skriver om Nebraska, fordi det er det sted, jeg kender bedst, og jeg føler mig mest flydende og selvsikker, når jeg skriver om det.

 

Ser du dig selv om en romanforfatter for evigt, eller har du andre karrieredrømme? Hvad ville du lave, hvis du ikke skrev?

Jeg ser helt sikkert mig selv som forfatter. Jeg har altid været en forfatter. Jeg var klummeskribent på en avis, og jeg var reklametekstforfatter. Indtil videre kan jeg allerbedst lide at skrive romaner, men jeg vil stadigvæk gerne prøve andre ting også. I år skriver jeg en novelle (til højtidsantologien My True Love Gave to Me), et manuskript (til Eleanor & Park-filmen), en ungdomsfantasyroman og en grafisk novelle.

6 thoughts on “Interview med Rainbow Rowell, forfatteren til Eleanor & Park: “Læsning ændrede mit liv”

  1. Pingback: Vind Eleanor & Park - Bogliv

  2. Pingback: Årets top 7 - Bogliv

  3. Pingback: Sød og sjov ungdomsroman - Bogliv

  4. Pingback: Ung (og fuld af) kærlighed - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *