Julegaven til ungerne (du kan stadig nå det!)

Sniger julegavepanikken sig ind på dig, og mangler du stadig at købe ungernes gaver, så bør du måske læse med her. Vi har nemlig håndplukket tre af de børnebøger, som vi (og vores afkom) er allergladest for.

Bogen til baby

Her kommer en tilståelse: Jeg er en elendig billedbogs-oplæser. Så er det sagt. Min hjerne går øjeblikkeligt på standby, når jeg sidder med 15 sider i tyk pap og skal læse ting som “se den lille hund. Den leger med ællingen. Vov vov”. Keder mig simpelthen lige ind i sådan en skinddød tilstand, hvor selv min datter på 2½ ikke gider læse med mig. Heldigvis findes der bøger til de helt små børn, som også indeholder lidt guf til voksne hjerner. En af dem er Vil du se giraffen? af Bodil Carstensen. Det fede ved bogen er, at den ud over virkelig fine og sjove tegninger også har låger. Og at man inde bag lågerne finder masser af facts om de dyr, som er med på billederne. For eksempel er det Bodil Carstensens fortjeneste, at jeg nu ved, at en spækhugger føder unger, der vejer det samme som 50 menneskebørn. Og at orangutanger bærer rundt på deres unger i 2-3 år (som pludselig får en menneske-barsel til at virke pænt kort!).

Bogen til børnehavebarnet

Jeg har muligvis nævnt det før. Muligvis urimeligt mange gange før. Men jeg er vild med Vitello! Hvordan kan man ikke elske en dreng, som vistnok er opkaldt efter noget på et italiensk menukort, fordi hans mor engang boede to måneder i Italien, da hun var ung? Nu bor hun i et rækkehus lige ved ringvejen, hvor hun drikker en del rødvin og serverer enormt meget spaghetti med riveost til Vitello, som (når han ikke spiser riveost) drøner rundt og forsøger at greje, hvordan verden hænger sammen. Har endnu aldrig læst en Vitello-bog, som ikke fik både mig og ungerne til at grine. Så bliver det ikke meget bedre. Vores yndlingsbog er Vitello får en klam kæreste, men alle Kim Fupz Aakesons Vitello-bøger er sådan set lige i skabet, så der er frit valg i hele kataloget.

Bogen til skolebarnet

Kan man skrive en børnebog, som starter med, at en kæle-kanin bliver splattet til uigenkendelighed, fordi noget har smidt en parasolfod i hovedet på den? Og oven i købet illustrere hele splat-scenariet med ualmindeligt flotte (og tydelige!) tegninger? Jep, det kan man godt, hvis man ellers hedder Kovsted og Schierbeck. Deres bog, Splatkanin, er en børne-krimi. Med blod. Og sindssyge gøgler-pædagoger. Og en årlig pølse-festival, der ikke udvikler sig helt som planlagt. Jens Kovsted skriver bælgmørkt – men stadig så meget i børnehøjde, at min datter på otte sagtens kunne følge humoren. Splatkanin hører til i den genre, som på dansk kaldes tegneserieromanen (og på engelsk graphic novel). Det betyder, at der er kælet lige så meget for illustrationerne som for teksten. Resultatet er top-kvalitet til både øjet og øret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *