Kend din lort

tarm

Kan man få sit litterære gennembrud med en bog om…lort? Ja, åbenbart. Det er i hvert fald det, som er sket for tyske Giulia Enders, som ud over at være ung forskningsstjerne også er kvinden bag den usandsynlige bestseller Tarme med charme. Alene i sit hjemland har bogen solgt mere end 1 mio. eksemplarer. Giulia Enders trækker en ugleset del af organismen frem i lyset, og viser os, hvor mirakuløse de mere end 8 meter tyndtarm, tyktarm og blindtarm (for slet ikke at tale om spiserøret og mavesækken) i virkeligheden er.

Når du har læst bogen vil du føle dig som en slags ekspert i emner, du ikke anede kunne være interessante. Indre og ydre ringmuskler, korrekt skidestilling, lorteskalaen (ja, den findes! En skala for den mest vellykkede lort), forstoppelse, fødevareallergier og – fremfor alt – bakterier. Millioner af bakterier, som udgør 2 kilo af din kropsvægt, og som kan holde din organisme godt kørende – eller kaste dig ud i mavepine eller depression.

Bogen er konkret brugbar, sjovt illustreret (af Enders’ søster) og imponerende underholdende. Enders behersker den sjældne kombination af at være fagligt top-kompetent og litterært begavet. Populærvidenskab, når den er bedst.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *