Forfatter Birgitte Bartholdy: “Jeg har svært ved at forlade mine romaner igen”

Hvor tit får vi bognørder egentlig lov til at se ind i det allerhelligste, hvor hvor bogstaver bliver til ord og ord til bøger? Alt for sjældent, synes jeg. Jeg bliver aldrig træt af at høre, hvordan forfattere tryller og træller. Derfor er det også en stor fornøjelse at kunne præsentere jer for Boglivs allerførste værkstedsinterview, med forfatter Birgitte Bartholdy. Hun er 53 år, uddannet journalist og har været ansat på Alt for damerne i 22 år. I dag er hun freelancejournalist og forfatter. Hun er aktuel med krimien Frostgrader, der foregår i hendes egen branche.

Hvordan kommer du i gang med at skrive dine romaner?

Jeg har ret nemt ved at skrive begyndelser. Der er altid nogle miljøer eller relationer, jeg har lyst til at udforske. I Frostgrader var det meget dette med at være hjemme, men føle sig hjemløs. Ofte ender mine romaner med at blive et sted, hvor jeg lige så gerne vil være som ude i virkeligheden. Derfor kan jeg også have meget svært ved at forlade dem igen.

 

Birgitte Bartholdy Line Thit Klein

Birgitte Bartholdy har skrevet tre romaner, hvoraf mindst én, I Jakobs hus, har kostet biblioteksbøder hos Bogliv. Foto: Line Thit Klein.

 

Hvordan finder du på dine personer?

Da jeg for nogle år siden for alvor gik i gang med at skrive på Frostgrader, holdt jeg næsten samtidig op på ALT for damerne, som havde været min arbejdsplads gennem 22 år. Det var en periode, hvor der skete mange mærkelige ting med mig. Blandt andet fik jeg flere gange et syn, hvor jeg tydeligt så mig selv gå ind i de slidte lokaler på redaktionen første gang, da jeg var 29 år gammel. Optimistisk, usikker og selvsikker på én gang, på mange måder naiv, men også på nogle måder af samme grund stærkere, end jeg synes, jeg er i dag. Glimt af alt dette ville jeg gerne have ind i min romans hovedperson, Layla. Men da jeg ikke tænder specielt på at skrive om mig selv (det er så forudsigeligt), skulle Layla også være anderledes end mig. Jeg havde lige talt meget med en strålende og klog ung kvinde, der var datter af kendte forældre fra et velhavermiljø. Hendes ensomme og aparte opvækst og den smerte, der var en del af hendes personlighed, gjorde et dybt indtryk på mig. Så lidt af hende kom jeg også i Layla. I det hele taget er alle mine personer bygget op af glimt og små indtryk, et lille hjørne af mig selv og stumper og stykker fra mange andre.

Hvad inspirerer dig?

En bytur til København, hvor jeg går rundt i gaderne og ser på folk. En tur i S-toget, hvor jeg overhører en følelsesladet samtale. De polske arbejdere, der gik i årevis og byggede huset om inde ved siden af. Det, at jeg selv forlod en elsket arbejdsplads og var ked af det i månedsvis. En tv-serie, bøger, lyset på en kold vinterdag. Et arbejde, da jeg var ung i en kælder under et hospital. Eller det, at jeg hader at køre bil i snevejr. Kort sagt: Alt muligt.

Skriver du først et skelet af handlingen?

Nej. Historien vokser frem, mens jeg skriver. Der skal være noget spænding indbygget i det også for mig. Men med Frostgrader vidste jeg, hvor historien skulle ende. Jeg var klar over, hvordan og hvorfor den mystiske erhvervsmand blev myrdet, og hvordan hovedpersonen Layla var indblandet. Jeg kendte også til den rolle, som den dejlige rengøringsmand, Tomasz, kom til at spille.

Hvor lang tid tager det at skrive en roman?

Det udfordrende og vidunderlige er, at der ingen facitliste er. Jeg har læst glimrende romaner, som jeg ved blev skrevet på få måneder. Og andre, som jeg ved, det tog mange år at skrive. Jeg har slet ikke styr på de mængder af tid, jeg selv har brugt på Frostgrader. Jeg ved bare, at der gik mere end tre år, fra jeg gik i gang, til den udkom.

 

Læsestilling 1

Det tog Birgitte Bartholdy tre år at skrive Frostgrader. Her er en af hendes to døtre begravet i mors bog. Foto: Privat.

 

Hvordan vidste du, at din roman var færdig?

Den bliver aldrig færdig. Jeg kan godt tro, at den er det, når jeg sender den ind til forlaget. Men så siger redaktøren noget, der får mig på andre tanker. Og så kan jeg også selv se, hvor meget bedre den ville blive, hvis jeg lige … Heldigvis har jeg med alle mine tre romaner haft dygtige redaktører, der på et tidspunkt sagde: Nu sætter vi punktum.

 

image001-2

Birgitte Bartholdy, Frostgrader, fra forlaget Lindhardt og Ringhof, handler om den myteomspundne, intrigebelastede og aldrig kedelige magasinbranche.

 

Om Frostgrader

Næsten 30-årige Layla er kommet hjem efter flere år i udlandet og flyttet ind i sine forældres gamle Hellerup-villa for at tage sig af faderen, der er blevet enkemand. En vintermorgen møder hun tidligt ind på sit nye job på modemagasinet Front, hvor der venter hende en grum overraskelse. I et skab finder hun en forpjusket hund og det lemlæstede lig af en ældre mand, hvis ansigt er smadret til ukendelighed. Efterhånden som politiet graver dybere i motiverne bag mordet, bliver Layla suget længere og længere ind i opklaringen. Fortidens grimme skygger viser deres ansigt og tvinger hende til at tage sit liv og sin historie op til revision.

 

 

One thought on “Forfatter Birgitte Bartholdy: “Jeg har svært ved at forlade mine romaner igen”

  1. Pingback: Vind krimien Frostgrader! - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *