Klassisk Jojo-sommerroman

Forleden var jeg til en fødselsdagsbrunch for en veninde – sådan en, hvor man er lidt spændt på at møde de andre gæster for første gang og bliver så glad, når man efter 10 minutter føler sig blandt gamle venner. Allerede da min veninde åbnede den første gave fra en af de andre, vidste jeg, at jeg var i godt selskab. Det var nemlig Jojo Moyes’ roman Efter dig, efterfølgeren til tåreperseren Mig før dig, som jeg i parantes bemærket lige havde været inde og se filmatiseringen af med fødselaren.

Da papiret røg, brød begejstringen løs. Vi skamroste alle Jojo, og jeg hørte mig selv udbryde: “Ja, jeg har jo mødt hende!” (Var jeg alligevel lidt nervøs som den nye i selskabet? Det var jeg nok), og snart efter pludrede vi løs i munden på hinanden om Det sidste brev fra din elsker, En plus en og Sommeren jeg mødte dig, emnet for denne anmeldelse. (Og bare rolig, jeg skal nok komme til, hvad der ligger i de 3,5 hjerter).

JNNvvWcd

Et stort hjerte, et blik for menneskelig dårskab og kraft og en hulens masse timer, hvor hun har øvet sig i at skrive romaner. Det er mit gæt på den dejlige dame Jojo Moyes’ succes.

I England kalder de det Moyes Mania eller Jojo Jamboree. I Danmark har vi vist ikke rigtig et ord for det, men også vi danske læsere elsker den beskedne britiske forfatter, der fylder side efter side med historier om hjertet og ikke mindst dets trængsler. Interessant er det, at denne succes er kommet sent. Moyes debuterede i 2002, men gennembruddet kom først 10 år senere med Mig før dig, historien om den paralyserede Will, der forelsker sig i Lou, men (spoiler alert, hvis du er den eneste, der ikke har læst den!) kærligheden til trods ikke kan holde ud at leve sit stærkt begrænsede liv. Under det Bogforum-interview, jeg var så heldig at få lov at lave med hende i 2014, fortalte hun mig, at de mange bøger, der gik forud for Mig før dig, gjorde hende skamfuld over for forlaget over, at de ikke solgte bedre. I dag  elsker hele verden Jojo, og det betyder, at vi også glade og gerne læser hendes tidlige bøger, hvilket er en ret enestående mulighed for at iagttage udviklingen af en stor forfatter. For som læsningen viser, er stor ikke noget, man bare er fra begyndelsen. Talentet skal plejes og udvikles – de 10.000 timer er ikke helt skævt skud!

ItemImage

Sommeren jeg mødte dig (på engelsk Foreign Fruit), der udkom på dansk 21. juni, er klassisk Moyes. Historien kører i to spor, et ‘gamle dage’-spor og et nutidigt spor. Stedet er badebyen Merham, hvor pigerne Lottie og Celia i 1950’erne bliver fascineret af de boheme-agtige beboere i art deco-huset Arcadia og med tiden også af den samme mand, Guy. 60 år senere ankommer den ulykkelige Daisy, hvis kæreste har forladt hende, med sit spædbarn og den utaknemmelige opgave at renovere Arcadia House til hotel for kræsne londonere, mens badebyens indbyggere ser vrede til. Naturligvis flettes de to spor sammen, konflikter opstår og løses, og hjerter heler på den ene eller den anden måde.

Sommeren jeg mødte dig minder på den måde en del om Det sidste brev fra din elsker, som fik hjerterne til at banke højt her på siden. Moyes viser allerede her, at hun kan skabe personer, som vi virkelig ønsker, det skal gå godt for – ikke nødvendigvis fordi de fortjener det, men fordi de minder os om os selv i al deres menneskelighed, så hvis de finder ud af det, kan vi håbe, at vi også selv gør det ‘til sidst’.

Når Sommeren jeg mødte dig alligevel ikke er lige så god som Det sidste brev fra din elsker, skyldes det flere ting. For min smag er den for langsom om at komme i gang. ‘Gamle dage’-sporet fylder for meget i starten, der er for mange mennesker og for mange historier til, at de alle foldes tilfredsstillende ud. Spørgsmålet: Skal jeg blive eller gå? er aktuelt for mange af bogens hovedpersoner, det kunne med fordel være holdt til lidt færre. I det hele taget slås et lidt større brød op, end forfatteren på det tidspunkt kan opnå en perfekt ‘afbagning’ af. Men hey, det er små indvendinger. For Jojo Moyes er en hjertets fortæller, også her, og hvis du ikke som minimum for lyst til 1). At tage på badeby-ophold i England og 2). Forelske dig dybt og inderligt af at læse Sommeren jeg mødte dig, må du kalde mig Mads.

Sommeren jeg mødte dig er udgivet på Cicero og kan fanges her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *