Kronologisk udfordret kærlighedshistorie

18619684

Det er nærmest umuligt at give et bare nogenlunde fornuftigt recap af Audrey Niffeneggers bestseller Den tidsrejsendes kvinde uden at handlingen kommer til at virke absurd og forvirrende.

Hør selv: Clare møder første gang Henry, da hun er 6 og han er 36. De bliver gift, da hun er 22 og han 30. Selv mennesker, der som jeg ikke er udrustet med det mest overbevisende talent for hovedregning, vil kunne se, at vi her er ude i et noget ukonventionelt forhold til kronologisk tid.

Henry lider at CDP – Chrono Displacement Disorder. Kort fortalt betyder det, at han når som helst og uden forvarsel pludselig kan befinde sig i fortiden eller fremtiden – typisk nøgen og i færd med at kaste op. Det giver selvsagt nogle praktiske problemer, men betyder, at han får muligheden for at indlede verdenshistoriens måske mest udfordrede kærlighedshistorie med den unge, smukke Clare. Med de ufrivillige tidsrejser som bagtæppe følger vi de to fra hun er barn, over pubertetens seksuelle modning og ind i et ægteskab, som er fyldt til randen af sex, kærlighed, frustration og afmagt.

Det burde ikke fungere. Man burde ikke kunne forholde sig følelsesmæssigt til mennesker, som er puttet ind i en så rodet og absurd ramme. Den første gang, jeg prøvede lykkedes det (som nogen af jer måske husker) heller ikke. Men anden gang var jeg hooked. Det er ikke hele tidsrejse-konceptet, som bærer Audrey Niffeneggers roman, men kærlighedshistorien, som fremstår eksplosiv og sart og sært realistisk med alle dets urealistiske problemstillinger. En af de bøger, man mærker helt ned i maven.

Audrey Niffenegger, Den tidsrejsendes kvinde fra forlaget Aschehoug

One thought on “Kronologisk udfordret kærlighedshistorie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *