Læsehest gone binge-watcher

På det seneste har jeg ikke været meget læsende. Jeg har binge-watchet serier på HBO i stedet for at give mig i kast med de stadigt voksende bogbunker på gulvet. Opbrud, nyorientering og tab har taget al læseglæde og -lyst ud af mig i en tid. Det bliver selvfølgelig ikke ved sådan, det ved jeg godt. Hverken med den altopslugende smerte eller med ulysten til at læse. For eksempel skal jeg i gang med en bunke krimier i tide til Krimimessen i Horsens, hvor jeg interviewer intet mindre end seks gange i år (og glæder mig, midt i al kaosset). Men som jeg har det lige nu, er der brug for serier, masser af serier. Jeg har især fundet trøst i tre:

The Affair: Fortæller om affæren mellem to gifte mennesker, sygeplejersken Alison, der har mistet sin søn i en ulykke og nu arbejder som servitrice i feriebyen Montauk, og NYC-forfatteren Noah, der kæmper med at leve op til sin rige og succesfulde svigerfar og sin forkælede intellektuelle overklassekone. De ringe i vandet, de to elskendes besættelse af hinanden spreder i begges familier, er djævelsk god underholdning på den mørke måde. Jeg er især vild med, at der er ikke er nogen ‘rigtige’ slutninger eller absolutte følelsesmæssige sandheder. Voksne mennesker kan både være bundet til ‘gammel’ kærlighed og blive fortryllet af ny. Kan følge deres hjerte eller deres fornuft og lige nemt fortryde begge dele. Det kender man jo godt.

la-et-st-the-affair-season-2-showtime-tca-20150811

Masters of Sex: Fødselslægen Bill Masters og hans assistent, den uuddannede enlige mor Virginia ‘Gini’ Johnson, gennemfører i 1950’erne og -60’erne et kontroversielt studie i menneskelig seksualitet. Målet er at dokumentere videnskabeligt, hvad der sker med mennesker under sex gennem observationer, målinger af puls og blodtryk, tidtagning med videre. Eller for at sige det på en anden måde: De ser på folk, der masturberer eller knalder, og skriver ned, hvad de ser, hører og måler. En lidt for heftig kop te for universitetshospitalet, som Masters arbejder på, og studiet er flere gange i fare og må blandt andet søge tilflugt i et bordel. Og da de to dedikerede mennesker beslutter selv at involvere sig som forsøgspersoner med hinanden, bliver det naturligvis rigtig messy, for det er svært at holde det kølige videnskabelige overblik, især for den gifte Masters, der kæmper med barnløshed, et akavet ægteskab og slemme dæmoner fra en barsk barndom. Jeg er næsten igennem 2. sæson og glæder mig over, at der er to mere to go.

large

Big Little Lies: Hvor har jeg glædet mig til denne her. Som Bogliv-læsere vil huske, elsker jeg den australske forfatterinde Liane Moriarty højt, ikke mindst på grund af netop bogen Store små løgne, som jeg anmeldte til topkarakter her på siden, da den udkom på dansk. Jeg skrev blandt andet:

(…) jeg griber mig i at tænke, at det er fuldstændig lige meget, om adressen er Frederiksberg eller Sydney (bortset fra solen – åh, solen!). Børn mobber, fordi voksne mobber. Så enkelt og kompliceret er det, og det viser Små store løgne på den mest underholdende, sjove og kloge måde.

Nu er Big Little Lies blevet til en HBO-serie med topnavnene Nicole Kidman, Reese Witherspoon og Shailene Woodley (The Fault in Our Stars) i hovedrollerne og settingen henlagt til Californien. Man er altid spændt, når det indre billede skal omdannes til et fælles på skærmen, men der skete noget virkelig mærkeligt, da jeg så første afsnit: Det hele lignede præcis mit indre billede: Mødrene, skolen, vejen op til skolen, kaffebaren mødrene tager hen til første gang. En syret, men virkelig god oplevelse, som måske skyldes, at Moriarty er en vidunderligt præcis forfatter. Og ja, så er det jo lige meget, om det er Frederiksberg, Sydney eller som her: Californien.

montage_biglittlelies

Jeg kan faktisk ikke rigtig vente, til næste afsnit er klart. Men jeg vil benytte tiden til stille og roligt at gå i gang med at læse igen. Det bliver nok en krimi.

 

One thought on “Læsehest gone binge-watcher

  1. Pingback: Kærlighed for voksne - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *