Maren i mol

uthaug

Maren Uthaug fortæller historien om Risten, som fødes langt oppe i det nordligste Norge af en norsk far og en samisk mor. Her vokser hun op i en verden befolket af stallutrolde og skiftinge lige til den dag, hendes far møder Grethe. Grethe bor i Sønderjylland, hvor hun lige har installeret fem vietnamesiske bådflygtninge i kælderen under sit parcelhus. En af dem er drengen, de giver navnet Niels, og han bliver Ristens eneste faste holdepunkt, da hendes far flytter til Sønderjylland og flytter hende med.

Det er ikke første gang, jeg har skrevet om Maren Uthaug her på bloggen. Maren er mor til en af Danmarks mest læste blogs, til en flok kulsorte tegneseriestriber (som vi har anmeldt lige her) og til tre døtre, som sørger for fast leverance af absurditeter og almindeligt hverdagskaos. Maren er sjov. Måske en af de sjoveste kvinder, jeg nogensinde har læst.

Derfor var jeg også helt uforberedt, da jeg slog op på første side i Og sådan blev det. For det her er ikke stand up med bogstaver. Det er dødsens alvorligt. Ren mol. Og Maren Uthaug mestrer det sorte til topkaraktér. Bogen er følelsesmæssigt moden og kompleks. Den behandler sit emne med respekt og trækker ingen følelser ned over hovedet på læseren. Her er plads til at tænke og tolke. Personerne får ro til at krybe godt ind under huden: Den pjokkede far, som altid har ondt i maven, hvor den dårlige samvittighed gnaver, men som alligevel lader stå til. Den velmenende, men følelsesmæssigt fuldstændigt inkompetente sønderjyske stedmor (som jeg personligt gentagne gange havde lyst til at strangulere bare en lille bitte smule). Moderen, som tager moderkærligheden af og på, som om den var en frakke. Og midt i det følelsesmæssige kaos et barn, som lever i sin egen isolerede virkelighed.

Det er en tragedie. Men det er også vanvittigt morsomt ind imellem. Som da Grethe skamfodrer sine skødehunde lige lukt ind i døden. Hun ringer straks efter dyrlægen. ”Ja, de er jo godt i stand” sagde han og prøvede at komme i tanke om, om han nogensinde havde set så fede hunde før”.  Klassisk underspillet Uthaug.

Og sådan blev det er ikke en selvbiografi. Alligevel er det ikke til at overse parallellerne mellem Risten og Maren Uthaugs livsforløb. Ligesom Risten flyttede Maren fra Nordnorge til Sønderjylland, da hun var 8. Og hun kæmpede den samme kamp mod de rullende r’er og følelsen af at være fundamentalt anderledes og rodløs. Maren Uthaug har selv fortalt, at hun egentlig troede, hun skulle skrive en sjov bog. Det var bare noget helt andet, der kom ud, da hun gik i gang. Heldigvis. For Og sådan blev det er et mesterværk i isolation, fortabelse og fremmedgjorthed – skrevet, så vi kan holde af både bogen og dens figurer. Håber ikke det bliver den sidste roman, vi ser fra den kant.

Og sådan blev det, Maren Uthaug fra forlaget Lindhardt og Ringhof, 2013.

4 thoughts on “Maren i mol

  1. Pingback: Bogliv for pres! - Marens blog

  2. Pingback: Maren Uthaug shortlistet til debutant-pris | Bogliv

  3. Pingback: DR: Her er årets bedste bøger - Bogliv

  4. Pingback: Stramt kredsende isolations-drama - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *