Marklund med sikker hånd

Så snart snakken falder på Liza Marklund, er det, som om klicheerne står i kø hos anmelderne (yours truly inklusive). Når det gælder Marklund får jeg instinktivt lyst til at slå om mig med ord som ‘krimidronning’ og ‘femikrimi’, og når jeg tænker på hendes hovedperson, Annika Bengtzon, danser fingrene af sig selv hen over tasturet for at stave ord som ‘hårdtslående reporter’, ‘kompromisløs’ og ‘rodet privatliv’. Og selv om det altsammen er rigtigt, fortjener den 10. Annika Bentzon-bog, Noras bog, bedre.

LIZA_forside_NORAS BOG_28juni.indd

Liza Marklund, Noras bog, fra forlaget Rosinante, er værd at investere i.

 

For den er god. Rigtig god. Og når jeg nu fortæller, at der er mere end et offer, som er blevet udsat for usigeligt grusom tortur, og at Annikas privatliv ikke bare ligger i ruiner, men at hendes mand hader hende sygt meget, og at det hele lægges i en ramme af samfundskritik, konspirationer og et bistert portræt af mediernes situation og hæderlighed – ja, så lyder det måske underligt, at jeg også vil kalde det en rolig bog.

Men det vil jeg. Rolig betyder ikke kedelig. Det betyder, at Marklund med rolig og sikker hånd fører os rundt i hovedhistorien om den ældre politiker, der findes mishandlet i sit hjem, mens hans unge hustru, Nora, er forsvundet, og ud i sidehistorierne om et forsvindingsnummer i fortiden og et nyt torturmord i nutiden. Sideløbende kæmper Annika med sin nye livssituation, men heldigvis ikke så hidsigt som i nogle af de andre bøger. Annika er blevet spiselig og derfor også nemmere at holde med og af.

Noras bog er  spændende og underholdende, hvor den skal være det, kritisk og skarp,  hvor den skal være det – og gribende på en helt anden og knap så kvalmeudløsende måde som den forrige, Sort hvid, som tog måneder at komme sig over.

 

Marklund_2011__1_Fotograf_Annika_Marklund

Marklund er tilbage på min hylde! Foto: Annika Marklund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *