Med Zadie Smith som rejseguide til Londons bagside

zadie

Leah og Keisha vokser op sammen i nord-vest Londons sociale boligblokke – et kvarter, hvor stofferne flyder frit og aggressionen altid bobler lige under overfladen. De to piger er begge outsidere, Leah helt utroligt hvid i et all black community og Keisha køligt målrettet i et miljø, hvor ambitioner er et fremmedord.

De er begge på flugt fra deres egen baggrund og de forventninger, den trækker med sig. Leah spiser p-piller i smug og nægter at indfri andres familie-forventninger. Keisha genopfinder sig selv som Natalie, en succesfuld erhvervsjurist med perfekte børn, en perfekt mand og et hus i det rigtige kvarter. Men kan man nogensinde løbe hurtigt nok til at slippe væk fra sin egen fortid? Og kan man kappe sine rødder uden at ende med at blive rodløs?

Historien om Leah og Keisha er ikke feel-good litteratur. Det er tunge skæbner beskrevet i et sprog, der er lige så hårdtslående som kvarteret. Sætningerne falder ind imellem som skarpe uppercuts, hvor handling opblandes med sanseindtryk og løsrevne tanker. Resultatet er et ualmindeligt troværdigt portræt af et sted, og et miljø, de færreste af os nogensinde vil opleve i virkeligheden. Det er grimt, brutalt og ubehageligt – og fuldstændigt umuligt at lægge fra sig. Styrtede gennem bogens 370 sider på 1 ½ dag og savnede figurerne i samme øjeblik, sidste side var vendt.  En af de store læseoplevelser, som sætter sig fast og bliver siddende længe.

M

NW, Sadie Smith fra forlaget Rosinante & co. Bogen udkom den 27. september 2013.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *