Mødre og mord

Jeg har læst en hel del krimier i år. Det gør jeg hvert år, især i årets første måneder, når jeg forbereder mig til Krimimessen i Horsens. Jeg har gyst og gispet over mordere og morderiske beskrivelser, men jeg kan lige så godt sige det, som det er: INTET af det har været nær så uhyggeligt som denne australske historie om en gruppe engagerede mødre til børn i børnehaveklassen.

Fordi det er så genkendeligt. Fordi det er så ondt. Og så sjovt – på den onde måde. Av. Og yes!

 

ItemImage

Unge Jane ankommer til Sydney-forstaden Pirriwee med sin lille søn Ziggy for at starte på en frisk. Hun melder ham ind i Skolen ved havet, som vi allerede på første side – ildevarslende – får at vide, IKKE accepterer mobning. Så ved vi ligesom, hvad klokken er slået (lidt ligesom, når nogen siger “åh, jeg kunne bare slå hende ihjel!” i en hyggekrimi lørdag aften). Og ganske rigtigt: Allerede til intro-dagen sker der ‘noget’ med en lille pige, og mistanken falder på Ziggy.

Men det er ikke det uhyggelige; det uhyggelige er, hvordan mor-hyænerne kaster sig over den kun femårige dreng og vil have ham bortvist fra skolen, før han overhovedet er startet. Heldigvis har Jane nået at få to nye veninder, den stridslystne Madeline og den smukke Celeste. Madeline kæmper med sin teenagedatter fra første ægteskab og med sin egen bitterhed over ex-manden. Celeste får tæsk af sin lige så smukke mand og kæmper med at erkende det. Sammen er de tre kvinder, om ikke stærke, så bare … sammen.

Og så ruller historien ellers op til den quiz-aften, som vi allerede fra starten ved, bliver fatal. (Og som er hylemorsomt beskrevet. Jeg siger ikke mere end: Elvis- og Audrey Hepburn-kostumer. Alt for stærke drinks. En fransk barnepige, der har knaldet med lidt for mange fædre. You do the math).

Moriarty (er jeg den eneste, der funderer over damens djævelske navn?) rammer plet med sine beskrivelser af selvgodheden, usikkerheden, de gode og knap så gode viljer hos os mødre, og jeg griber mig i at tænke, at det er fuldstændig lige meget, om adressen er Frederiksberg eller Sydney (bortset fra solen – åh, solen!). Børn mobber, fordi voksne mobber. Så enkelt og kompliceret er det, og det viser Små store løgne på den mest underholdende, sjove og kloge måde. Ja, ja er kulørt. Ja, forsiden er lyserød, og det er drinks’ne også. Og ja, selvfølgelig er der også en mand til Jane til sidst. Men tag ikke fejl: Indholdet af bogen er alt andet end letvægteragtigt. Når underholdningslitteratur er bedst, siger den mere om menneskelige relationer end alverdens ‘svære’ litteratur. Sådan er det med denne skønne roman.

article-0-205EF55600000578-444_634x761

Reese Witherspoon og Nicole Kidman skal spille to af hovedrollerne i en mini-serie baseret på Små store løgne. Please, lad der ikke gå Hollywood i den, damer!

Jeg var begejstret over Liane Moriartys første roman på dansk, Min mands hemmelighed. Denne gang er jeg svært imponeret. Jeg læste den i et hug, jeg grinede, jeg græd. Alt er godt.

Små store løgne er udgivet på Politikens forlag og kan fanges her

 

4 thoughts on “Mødre og mord

  1. Pingback: Skønne kindle-hits - Bogliv

  2. Pingback: Scoop: Interview med australsk bestsellerforfatter - Bogliv

  3. Pingback: Sidste konkurrence inden jul: Det hun glemte - Bogliv

  4. Pingback: Læsehest gone binge-watcher - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *