Mord i hyggelige Christianssund

Der er noget næsten Barnaby’sk hyggeligt over Anna Grues sjette roman om den skaldede detektiv, Dan Sommerdahl, Sidste forestilling. Måske er det, fordi vi efterhånden har taget Sommerdahls fiktive hjemby Christianssund til os i næsten samme omfang som chief inspector Tom Barnaby’s mordplagede landsbydistrikt Midsomer i tv-serien Midsomer Murders. Vi kender Hotel Marina, fjorden, torvet og politigården, ligesom vi kender flere af indbyggerne og smiler genkendende og lunt goddag, når de dukker op igen.

Læs mere om, hvordan Anna Grue bruger byen

Måske har fornemmelsen af cosy murder også noget at gøre med omdrejningspunktet for Sidste forestilling, nemlig det lokale gymnasium, hvor elever og lærere er i fuld gang med årets skolekomedie. Skal man tro mange lørdag aftens-krimier er netop amatør-teater noget af det allermest oplagte for drabelige intriger. I Sidste forestilling er det den den lesbiske gymnasielærer Dorte, der må lade livet, kort inden at hun skulle været flyttet sammen med den gæve politidame Pia Waage, som Sommerdahl tidligere har arbejdet sammen med. Flere beviser peger på Waage som den skyldige, og pludselig er Christianssund Politi i den penible situation, at de skal undersøge en af deres egne.

Sidste forestilling_small

Det er tid til skolekomedie i Anna Grues sjette roman om den skaldede detektiv, Sidste forestilling. Foto: PR

 

Imens tåger Dan Sommerdahl stadig rundt i sit privatliv og sit måske-måske ikke-forhold til ex-konen Marianne. Lidt ærgerligt, synes jeg personligt, for det havde været sjovere at se, hvad han kunne få ud af igen at være i et fast forhold end lidt forudsigeligt at få lyster efter unge piger og falde i vandet med nye, spændende kvinder. Men selvfølgelig bliver han involveret i byens seneste mord, og gennem temaer som overvægt, kønsidentitet og facebook-mobning når vi i mål, ganske som vi skal. Det er kontrakten mellem os og forfatteren, og den opfylder hun til fulde.

Jeg husker stadig, hvor begejstret jeg var, da jeg læste min første Dan Sommerdahl-roman, og hvor grådigt jeg slugte de næste. Jeg er vild med Grues miljøskildring og kan næsten ikke fatte, at Christianssund ikke findes. Var det ikke for den morderiske vold, ville jeg elske at bo der! Når det alligevel ‘kun’ bliver til tre – store! – hjerter til Sidste forestilling, er det fordi, jeg måske alligevel har det lidt for hyggeligt denne gang. Mens det er helt i orden at søde lidt hen til Midsomer Murders og sjældent er rigtig vigtigt for mig, hvem morderen er, så vil jeg altså gernevære helt vågen og gerne også spændt, når jeg læser krimi. I Sidste forestilling bliver jeg aldrig helt vildt spændt, og det er en skam. For jeg er bidt af en gal detektiv og hænger helt sikkert ved, også næste gang, ‘vores’ by hærgres af mord.

Anna Grue, Sidste forestilling fra Politikens Forlag, kan fanges her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *