Når livet rinder alt for tidligt ud

medium

For en måneds tid siden var jeg en tur i London, og det var påfaldende, at alle boghandlere havde nøjagtig den samme bog stående prominent placeret midt i deres vinduer: Paul Kalanithis smukke When breath becomes air (på dansk Før jeg forsvinder).

Jeg læste bogen allerede for 4-5 måneder siden og undredes. For egentlig er det noget nær en umulighed, at Kalanithis bog nogensinde skulle ende midt i de største boghandleres udstillinger. Bogen handler om et at de største tilbageværende tabuer: døden. Den er skrevet af et dødsmærket menneske, og er faktisk ikke engang helt færdiggjort. Den er intenst personlig. Ikke en eneste ting ved den rimer på mainstream. Og så alligevel…

Paul Kalanithi er en ung, ambitiøs neurokirurg på nippet til at færdiggøre 10 års benhårde studier, da han en dag studerer et scanningsbillede af et sæt lunger, som helt tydeligt er angrebet af agressiv kræft. Lungerne er hans egne. Pludselig er han forvandlet fra læge til patient. Han er 36 år gammel og skal pludselig forholde sig til, at den fremtid, han havde forestillet sig, ikke længere findes. Han reagerer ved at sætte sig til tastaturet og skrive. Først for sin egen skyld, og senere til den datter, han bliver far til under sit sygdomsforløb.

Kalanithi skriver om døden og om de tanker, man gør sig, når den nærmer sig. Men mest skriver han om livet. Om de ting, som har betydet noget for ham i det liv, han har levet. Om om de ting, som betyder noget nu, hvor det slutter.

Det er – naturligvis – rørende læsning. Der flyder en åre af uselviskhed og stoisk accept gennem bogen, som gør den til mere end en en fortælling om døden. Den er et testamente over et smukt menneske.

Kalanithi døde i marts 2015, før han kunne nå at skrive bogen helt færdig. Det sidste kapitel er skrevet af hans efterladte kone, og det er fyldt af den samme livsgnist som resten af bogen.

Hvis du vil lære intenst at værdsætte livet uden selv at skulle helt ud på kanten af det, så er Paul Kalanithis bog ikke et helt dårligt sted at starte.

Paul Kalanithi, Før jeg forsvinder fra forlaget Lindhardt & Ringhof

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *