Så skal der læses noveller!

Canadiske Alice Munro har modtaget Nobel-prisen i litteratur. Den 82-årige, angiveligt reserverede og beskedne, dame bliver fra alle sider beskrevet som novellens mester.

Alice Munro

Livsklog dame øser af talent og erfaring – jeg er på!

Forhåbentlig kan prisen give novellen som genre en revival. Den gode novelle er for mig næsten en lille, koncentreret roman og som sådan at sammenligne med et übergodt stykke chokolade: Jeg kan få samme oplevelse i en enkelt, nydelsesfuld bid som ved at tykke mig igennem en hel plade Marabou. Omvendt – og også her holder chokolademetaforen – er festen lidt for hurtigt forbi.

Ofte når jeg lige at få smag for personer og setting, så skal jeg forlade dem igen. Det problem løses heldigvis indimellem af gavmilde forfattere. Martin Kongstads ekstremt læseværdige novellesamling Han danser på sin søns grav er et godt eksempel på noveller med overlappende personer og miljøer, så læserens sult bliver stillet på både den ene og den anden måde.

Hvorom alting er: Nu skal der naturligvis læses noveller – canadiske noveller! Et sted at starte kunne være med seneste samling på dansk, For meget lykke, som er oversat af Ida Jessen.

U

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *