Sæson for mord!

autumn-3130_1280

Ah, efterår! Tid for modne hindbær i haven, strikkede trøjer i klædeskabet og – hjemme hos os – den traditionelle hestevognstur igennem Dyrehaven, hvor træerne har travlt med at få smidt bladene. Efteråret er også bogtid, og hvis du spørger mig er der én gerne som bare ER efterår i bogform. På engelsk kalder de den cozy mystery – eller bare cozies. Havde genren et navn på dansk ville det måske være ”hyggemord”. Der er INTET som at krølle sig sammen i en sofa med tæppe og the og så bare råhygge med et godt mord!

Cozies har det til fælles, at der er skruet ned for sex og vold, men til gengæld op for humoren og hyggen. Og så er den snedige person, som løser modgåden, ofte er en usandsynlig amatør (á la miss Marple). Genren havde sit højdepunkt i 1920’erne og 1930’erne, men der skrives faktisk stadig masser af cozies. Hvis du sidder og får lyst til et lille uskyldigt blodbad eller to, så start her:

Agatha Christie: Dronningen af cozies. Gå især efter historierne med Miss Marple.

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes-serien.

Dorothy Sayers: ”Mor” til en af genrens mest excentriske hovedpersoner – ærkearistokraten Lord Peter Winsey. Masser af mord – og en lille smule modvillig kærlighed.

G.K. Cesterton: Den uimponerende landsbypræst Father Brown løser krimigåder på stribe.

Georges Simenon: Det største fransk/belgiske bidrag til genren er den ofte halvsure parisiske politikommisær Jules Maigret. Fantastiske beskrivelser af 1940-50’ernes regnvåde Paris.

Hyggemord

Har netop været på biblioteket og nedlagt en stak vanvittigt lækre cozies, som også tæller nogle af de nyere forfattere. Kommer formentlig ikke til at forlade min sofa de næste 3-4 uger…

M

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *