Samme dag næste år

One-Day-Theatrical-Still

Ååååh, ung kærlighed, altså! Fra Lone Scherfigs film Samme dag næste år, 2011. Foto: PR

Sad du også og græd lidt ned i aften-teen i går aftes, da TV2 viste Lone Scherfigs film Samme dag næste år? Jeg gjorde! Men det er intet imod, hvor meget jeg tudede, da jeg læste David Nichols’ bogforlæg One Day på en sommerferie for godt et år siden. Faktisk var det Boglivs egen Marlene, der havde stukket mig den, lige inden jeg skulle på ferie. “Den skal du læse!” sagde hun, og jeg tænkte ved mig selv ‘Ja, ja, det siger du så tit.’ (det gør hun nemlig, og det er jeg virkelig taknemmelig for. Men meget af det er altså på originalsproget og ikke særlig tilgængeligt). Fire dage senere sendte jeg en sms til hende klokken seks om morgenen, hvor jeg var stået op for at læse bogen færdig: “Det kunne du godt have sagt! Sidder her og tuder helt alene!”

Hvorfor rammer One Day/Samme dag næste år så hårdt? For mig handler det om Emma. Ikke så meget i Anne Hathaways skikkelse (selv om hun LANGT oversteg mine forventninger og faktisk gjorde det rigtig godt), men i den skikkelse, Nichols skaber. Emma er flittig, intelligent, belæst, bebrillet – og usikker. Jeg genkender alle de træk fra mig selv, ligesom jeg genkender så mange af scenerne fra min ungdom i 80’erne og 90’erne. Som nu den kiksede LP (Tracy Chapman – need I say more?) på pladespilleren lige midt i en lidt for optimistisk scoring af den lækre fyr, som aldrig ville se til ens side, hvis han var ædru. Skuffelsen, resignationen og det at lade sig nøje med at ‘være gode venner’ (for så at finde ud af, at det faktisk har en mere langvarig værdi).

One Day

Kan I ikke huske, hvordan ham man var vild med, altid sad der med en helt ANDEN pige? Foto: PR

Men frem for alt genkender jeg Emmas følelse af ikke rigtigt at kunne komme i gang med livet, fordi alle tankerne og ambitionerne står i kø for at spænde ben. Måske er det det, der får mig til at græde allermest, da Emma dør alt for ung. Jeg græder for alle os, der alt for sent finder ud af, hvor meget vi du’r til. For spildt kærlighed. For det enkle og intelligente sprog, Nichols formår at formidle alle de triste følelser i. Og for det liv, der trods alt når at blive så smukt.

Hvis du ikke har læst One Day endnu, så giv dig selv den i gave – i dag! Og for en gangs skyld er jeg enig med Marlene: Den skal læses på originalsproget – den er ikke svær. Kun svær at komme sig over bagefter. Fang den her

One-Day-460x734

One Day af David Nichols er et must read! På dansk er det forlaget Thaning og Apel, der har udgivet.

2 thoughts on “Samme dag næste år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *