Samme dag sidste år …

… lå jeg ved en pool på Kreta og havde den vildeste læseoplevelse med Hanne-Vibeke Holsts Knud, den store. Akkompagneret af kolde sodavand og glade børnehvin og efterfulgt af skønne, søde oplevelser med amerikanske Rainbow Rowell og australske Liane Moriarty. Meget er ændret siden. Grækenland har ikke flere penge, og der er ikke flere Rainbow Rowell-romaner, jeg ikke har læst (uden sammenligning, selvfølgelig). Og mine børn – de hviner i hver sin ende af verden, på deres egne eventyr.

HERCPX11158_2_30

Så i år skal jeg læse noget andet et andet sted. Det sidste er endnu uvist, det første går jeg og hygger mig med at samle sammen. Først og fremmest er jeg jo en sucker for genren Young Adult. På mit gamle bibliotek hed det ungdomsbøger og var en trist affære, men i de her år sker en fantastisk udvikling i udlandet, ikke mindst ført an af Kong John Green, der gav mig mit livs største sommerlæsetuder med kærligheds/kræftromanen En flænge i himlen. Jeg er håbløst bagud for min datter, hvad J. G. angår, hvilket jeg har besluttet at gøre noget ved. Jeg starter på hendes råd med Paper Towns, der også bliver filmatiseret i år.

imagesPaperTowns2009_6A

Faktisk har jeg snydt lidt og er allerede startet med Sarah Engells dobbeltroman Forbandede mødom og Forpulede kærlighed om 15-årige Marias kaotiske sommerferie, hvor forældrenes skilsmisse falder sammen med hendes egne første eksperimenter med kærlighed og sex. Den første var forstemmende, den anden forløsende, begge fantastisk godt skrevet, om end jeg har en større faible for John Greens nørder end for danske sprutinhalerende, sexfikserede teenagere. Et spørgsmål om smag, og den kan som bekendt ikke diskuteres. Det kan kvalitet til gengæld, og Sarah Engells er i top. Derfor vil jeg også glæde mig til nyudgivelserne af hendes voksenromaner Det stof som drømme er gjort af og Du og jeg for evigt, der kommer til august.

ItemImage-7HHdtdUGHQ7Ctnkv2wDB6G2GXhvcVekuW1EZD9scUThCELXUafV0nAGAyb-uhvONDymh0SZjJ8_ZBGaQbC2fFR-RFnUi0rj3wv7U0UvpVyyXTwE6_NdhSi7s2BPd76TGz_GQdT2aqygiC-n7ts-uLFX5vRlhslsK_DufVCnk=s0-d-e1-ft

Jeg skal også læse lidt voksenlitteratur. På min kindle ligger allerede to bøger af australske Liane Moriarty, hvis to romaner på dansk, Min mands hemmelighed og Store små løgne fejede benene væk under mig og har skabt store forventninger til The Last Anniversary og Three Wishes, begge romaner om kvinder og relationer og livet selv. Og, med det umiskendeligt australske afsæt, garanteret gode at læse nær noget vand!

ItemImage-1ItemImage-2

Det ville selvfølgelig heller ikke være en rigtig sommer uden krimi. Jeg elskede engang de svenske krimidamer, men har været utro i et stykke tid, ikke mindst fordi der har været så mange gode danske (yeah!). Men med ved poolen eller-hvad-det-nu-bliver-til skal både Camilla Läckbergs Løvetæmmeren og Mari Jungstedts Den sidste akt. Jeg skal med andre ord på en mental svensk rejse til såvel flækken Fjällbacka og øen Gotland. Det bliver godt og uden tvivl morderisk. Jeg skal også læse baglæns, når jeg kaster mig over Lotte Petris Sort død. For nylig anmeldte jeg Hvidt snit, som er nummer fire i serien, og nu skal jeg altså læse treeren. Ikke en rækkefølge, jeg normalt vil anbefale, men jeg vil ikke gå glip af Petris serie, bare fordi jeg har været sløv til at opdage den. Det skal du heller ikke, så stay tuned for konkurrence på både Sort død og Hvidt snit i sommer!

ItemImage-5ItemImage-4

En sidste krimi og så er det nok: Frygt for sort vand købte jeg på Krimimessen i Horsens efter at have spist morgenmad med forfatteren Craig Russel. En sjældent sympatisk og intelligent mand, som jeg fik lyst til at spise morgenmad med hele dagen for at tale om Europas historie, mediernes indflydelse på vores hjerner, nogle menneskers mangel på empati og meget mere. Jeg tror, den seneste roman om kriminalkommissær Jan Fabel er spændende og krævende, og jeg glæder mig.

ItemImage-610349211_10204781238585416_6946150617636598919_n

Endelig skal en enkelt litterær sort samvittighed af vejen. Først på året var jeg så heldig at møde Anthony Doerr, få dage før han blev tildelt årets Pulitzer-pris for den historiske roman Alt det lys vi ikke ser. Roser, hjerter og stjerner er REGNET ned over den sympatiske forfatter og hans roman, som foregår under Anden Verdenskrig og handler om en blind fransk pige og en tysk dreng. Doerr har været ti år om at skrive bogen – så kan jeg vist også afsætte lidt af ferien til at læse den!

altdetlysDoerr_Smile

Måske allervigtigst skal jeg have en helt særlig bog med i tasken. En ven, nærmest. Der er naturligvis tale om Anna Skyggebjergs skønne brevkasse-/erindringsbog Kærlig hilsen Anna. Anna og jeg skal nemlig optræde sammen til et Politiken Plus-arrangement den 25. august (kom og vær med, køb billetten her), hvor Anna både vil fortælle om bogens tilblivelse og svare på nye spørgsmål. For mig er det en ære at være på sammen med Anna, og jeg har alle intentioner om at være forberedt til fingerspidserne!

Skyggebjerg, Anna_Kærlig_hilsen_Anna01_A_667x1000_362_20000

Hvilken bogfest! Gad vide, om jeg overhovedet får tid til at bade?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *