Sød og sjov ungdomsroman

Yong Adult (YA) er det nye sort. I England og USA kaster både unge og knap så unge voksne sig over bøger om teenagere, fordi de – når de lykkes – stiller livets store dilemmaer knivskarpt og topunderholdende op. Ingen gør det bedre end John Green (aka Kong John i dette selskab), men mange prøver, og mange forsøg er mere end hæderlige. Rainbow Rowells Fangirl var for eksempel en af mine helt store læseoplevelser sidste år, og jeg var ellevild, da jeg fik lov til at interviewe Rowell.

I dag udkommer engelske Sophie Kinsella med sin første YA-bog, Audreys verden (Finding Audrey). Kinsella er verdenskendt for sine Shopaholic-bøger, som jeg ikke har læst, men som jeg vil overveje at muntre mig med nu, hvor jeg har lært hendes pen at kende. For den er ikke ueffen.

ItemImage-1

Audreys verden handler om 14-årige Audrey, der har været udsat for mobning og har fået stress og angst. Hun er gået ud af skolen og gemmer sig nu i familiens skød iført solbriller til at skærme hende imod den farlige verden. Gennem terapi, kærlig familieomsorg og ikke mindst den nye kæreste Linus kommer hun sig langsomt – lidt for langsomt for hendes egen smag.

9377ae1d-4345-4b2b-8f6c-d425a76d5bcc

Sophie Kinsella har indtil videre udgivet 13 bøger på dansk. Foto: Blake Little

 

Det, der gør Audreys verden fornøjelig, er først og fremmest beskrivelsen af familie-dynamikken, især beskrevet gennem Audreys optagelser til den dokumentarfilm, hendes søde psykiater opfordrer hende til at lave. Jeg indrømmer blankt, at jeg føler mig truffet af beskrivelsen af moren, der vil indføre nye familietilstande hver gang, hun har læst noget i Daily Mail. Meget desværre for storebror Frank læser hun ved bogens start en artikel med rubrikken OTTE TEGN PÅ, AT DIT BARN ER AFHÆNGIGT AF COMPUTERSPIL (av. Jeg har ikke bare læst tonsvis af den type artikler. Jeg har skrevet endnu flere af dem). Derfor forbyder hun ham at spille computer og går til yderligheder for at håndhæve forbuddet. Det er fantastisk sjovt beskrevet – især er det befriende, at vi kan grine af de voksne, uden at disse er totale klicheer. Hør bare Audreys blide beskrivelse af voksne og it:

Der er det med mor, at hun ikke aner, hvad hun snakker om. Det mener jeg ikke på nogen dårlig måde. Det er bare det, at det er der ingen voksne, der gør. (…) Det er forældre, der bestemmer over alt det med teknologi i huset og antal timer ved en skærm og antal timer på sociale medier, men så sker der noget med deres computere, og så bliver de som små børn: ”Hvad er der sket med mit dokument?” ”Jeg kan ikke komme på Facebook.” ”Hvordan får jeg et billede ind?” ”Dobbeltklikke på hvad? Hvad betyder det?”. Og så skal vi ordne det for dem.

Spot on og meget symptomatisk for bogens stil – den er ikke overdramatisk trods det alvorlige emne, og det er klædeligt. Tli gengæld er jeg ikke helt så vild med Audreys beskrivelser af hendes ‘krybdyrhjerne’, når angsten tager fat (der kommer vi i det overpædagogiske hjørne, som vi ellers er dejligt fri for), og jeg er også lidt skeptisk over for hvor bekvemt vor helt Linus dukker op med al sin store forståelse og forelsker sig i en pige, der undgår øjenkontakt. Men det kan udmærket godt være mit kyniske voksen-jeg, der taler. Under alle omstændigheder er jeg svært godt underholdt hele vejen igennem de over 300 sider, og det er altså ikke altid, man kan sige sådan om en voksenbog!

Audreys verden af Sophie Kinsella er udgivet på Carlsen og kan fanges her.

3 thoughts on “Sød og sjov ungdomsroman

  1. Pingback: Konkurrence: Vind en skøn ungdomsbog - Bogliv

  2. Pingback: Kinsella-konkurrence: Vi har en vinder! - Bogliv

  3. Pingback: Ung og (fuld af) kærlighed - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *