Splatterzombierne kommer!

Zam bid

Ok, det var måske ikke helt gennemtænkt, da jeg stak min 10-årige datter Jesper Wung-Sungs bog Zam og sendte hende op på værelset for at læse. I hvert fald gik der ikke meget mere end 10 minutter, før hun meget bleg kom retur, og gav mig bogen tilbage. Jeg vil tro, hun lige præcis nåede så langt som til side 9, hvor hovedpersonen i et anfald af akut irritation kommer til at bide struben ud på en af sine klassekammerater (“Så løfter Oscar hovedet, så man kan se det store hul i hans strube. Hans trøje er mørk af blod, og øjnene er uklare og farveløse. Åh, Gud, siger matematiklæreren. Jeg vænner mig aldrig til det”). Eller måske ramte hun muren på side 21, hvor hovedpersonen (Zam) kommer hjem fra skole og finder hele familien i færd med at indtage en mellemstor hund på stuegulvet (“Der er blod og indvolde over det hele”).

Zam er zombie. Han lever i en verden, hvor zombier og mennesker lever (noget risikabelt!) blandt hinanden, og prøver virkelig at passe ind. Han øver sig på ikke at slæbe på fødderne. Han gør sig umage i skolen. Og hver morgen låser han sin familie inde i lejligheden og fodrer dem med kød fra fryseren, så de ikke bliver fristede til at kaste sig over naboer og andre forbipasserede.

Og alligevel går det galt. Zam bider Oscar fra klassen (så man kan se rygsøjlen) og det bliver startskuddet på en række voldsomme begivenheder, hvor Zam får brug for al den menneskelighed, han kan mønstre, for at overleve (hvis man kan bruge det ord om en levende død).

Jesper Wung-Sung skriver godt. Virkelig godt og præcist så ulækkert, at hårene rejser sig en lille smule på armene. Det er ikke splatter alt sammen. Blandet ind i blodet og indvoldene ligger også en masse problemstillinger, som alle teens vil kunne forholde sig til: social eksklusion, svære familierelationer og den konstante kamp for at være “rigtig”. Giv bogen til din blodtørstige teenager – eller læs den selv, hvis du tør!

Jesper Wung-Sung, Zam fra forlaget Høst&Søn.

 

One thought on “Splatterzombierne kommer!

  1. Pingback: Nyt bog-år! - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *