Suveræn spænding i Grønland

Der er et særligt sted i mit hjerte for nordiske krimier. Faktisk kan jeg ikke rigtig få nok. Jeg er vild med lyset (eller mørket), tungsindet, socialrealismen og alle de private komplikationer hos detektiven, som nogle anmeldere rynker på næsen af.

Vincentz__Helle_Nukakas_kabale_final_300

Omvendt kan jeg da godt mærke, at jeg med tiden bliver en smule sværere at imponere. Midt i begejstringen kan en vis ‘har jeg ikke været her før?’-fornemmelse liste sig ind.

Men imponeret er jeg i dén grad over Helle Vincentz’ tredje spændingsroman Nukaakas kabale. Faktisk så imponeret, at jeg har lyst til både at bande og skrive med VERSALER. For DAMN, den er god! Medrivende, spændende, hjerteforstyrrende, sørgelig og så talentfuldt og begavet skruet sammen, at jeg som læser trygt kan læne mig tilbage (hvis ikke jeg hele tiden rykkede frem i stolen af nerver) og lade mig rive med.

Ligesom i de to første bøger er Caroline Kayser – erhvervskvinden med det komplicerede faderforhold, hvis opadstigende karriere i oliefirmaet Dana Oil konstant er i fare på grund af hendes moralske  kvababbelser – hovedperson. (Og tak til Helle Vincentz for at lade en erhvervskvinde styre løjerne, når nu erhvervslivet faktisk er så meget mere magtfuldt i samfundet end, med al respekt, aviser eller politiafdelinger).

Men som navnet på bogen antyder, får Keyser denne gang modspil af en anden kvindelig hovedperson, dansk-/grønlænderen Nukaaka, der er chef for Råstofdirektoratets licensafdeling i Nuuk og enlig mor til treårige Isak. Historien tager afsæt, da en af Nukaakas nærmeste medarbejdere findes kvalt på Nukaakas kontorstol. Medarbejderen var ved at lægge sidste hånd på en anbefaling om at lade kineserne få adgang til Grønlands værdifulde råstoffer, og Nukaaka selv har modtaget truende mails i selv samme forbindelse. Sammenhængen synes åbenlys, men er den?

Vincentz_1_foto_Stine_Heilmann

Helle Vincentz øser af sin egen families historie i sin nye bog. Foto: Stine Heilmann

Helle Vincentz balancerer med stensikker hånd imellem to spor: på den ene side det storpolitiske spil om Grønlands værdifulde råstoffer, på den anden side det nære drama i Nukaakas familie (der ikke bliver mindre medrivende ved at låne elementer fra Helle Vincentz’ egen). Samtidig fletter hun sin ‘oprindelige’ hovedperson Caroline Kayser elegant ind. Caroline er nemlig på Grønland med kæresten Stig, som er embedsmand i et ministerium (jo, sådan nogle kan godt være sexede!), og hun bliver rodet ind i Nukaakas stadig mere uoverskuelige problemer.

Det klæder både serien og den korrekte og glathårede Caroline at få modspil fra den mere rodede, men også stærke Nukaaka. Caroline bliver mere rund og menneskelig i Grønlands kolde setting, og hendes personlige udvikling tager fart. Det er godt at være med til. Samtidig griber den ‘store’ historie, fordi Vincentz åbenlyst kan sit stof og formår at skære det til en velfungerende spændingsroman. Mere ville være synd at røbe her. Tag selv turen til det kolde nord, og få kulderystelser helt ind i sjælen.

U

Helle Vincentz: Nukaakas kabale, forlaget Rosinante. Udkommer i dag.

Fang den fx her

2 thoughts on “Suveræn spænding i Grønland

  1. Pingback: Krimifætterkusinefest - du er inviteret! - Bogliv

  2. Pingback: Hurra, for en rigtig romanforfatter! - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *