Tænk, hvis vi kunne leve livet om….

Jeg er normalt ikke meget for at strø om mig med hjerterne, men her i årets sidste anmeldelse er der ikke noget at gøre…

Tænk hvis vi fik chancen for at leve livet igen og igen indtil vi endelig fandt ud af at gøre det rigtigt”, siger en af personerne i Kate Atkinsons nyeste bog, Life after life, 400 sider inde i bogen. ”Ville det ikke være vidunderligt?” Jo, det ville det, og netop den tanke er faktisk bogens omdrejningspunkt. Atkinson udstyrer nemlig sin hovedperson, Ursula, med evnen til at spole livet tilbage, hver gang noget ender galt. Hun får chancen for at styre historien væk fra afgrunden. Sine søskende væk fra en tidlig død, sine veninder væk fra seksuelle overgreb og sig selv ud af et voldeligt ægteskab.

På bogens første side dumper vi ned i 1910 i det øjeblik, hvor Ursula fødes – blå og med navlesnoren viklet om halsen.  Ursula dør i bogens 9. linje, før hun overhovedet for alvor er kommet til verden. ”Små lunger som guldsmedevinger, der ikke ville folde sig ud i den fremmede atmosfære. En summen som af tusind bier i det lillebitte øres perlegang”.

Fra fødsels/dødsøjeblikket udvikler romanen sig til en slags epileptisk tidsrejse. 1910, 1914, 1967. Første verdenskrig, anden verdenskrig og tilbage igen. Som et skuespil, hvor nogen har lavet uorden i manuskriptet, og hvor scenerne spilles helt vilkårligt. Kronologien er sat ud af spillet. Og også logikken.  For ofte får vi serveret den samme scene adskillige gange – bare med forskellig slutning. Ursula dør. Ursula overlever, da lægen klipper navlestrengen over, og de små lunger endelig kan fyldes med luft.

Det lyder forvirrende og usammenhængende. Og jeg er ikke sikker på, at mange forfattere kunne have styret Ursula troværdigt gennem en så fragmentarisk og flaksende fortælling. Men Kate Atkinson gør det. Så hjertet bløder.

Det er længe siden, jeg har læst en bog, som i den grad fik mine følelser på overarbejde. Fra en vis indledende forvirring blev jeg i løbet af de første 50-75 sider suget fuldstændigt ind i bogens kaotiske univers. Life after Life er en af de bøger, hvor man næsten ikke kan nænne at læse sidste side. En bog, som næsten er umulig at slippe igen. En af de (få) helt særlige læseoplevelser, som maler billeder, der bliver hængende i det indre galleri i årevis efter, at bogen er lukket.

Kate Atkinson, Life after Life fra forlaget Doubleday. Bogen blev udgivet på engelsk i 2013, og vi har (desværre) stadig en dansk oversættelse til gode. Citatet ovenfor er derfor min egen oversættelse. Bogen kan købes til usle 179 kr. hos Saxo

2 thoughts on “Tænk, hvis vi kunne leve livet om….

  1. Pingback: Bogen du SKAL købe! - Bogliv

  2. Pingback: Mesterlig krigsfortælling fra Kate Atkinson - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *