Ung (og fuld af) kærlighed

Det lyder som en historie, man gerne vil læse. Som JEG gerne vil læse. Stedet er New York, året er 1987, June er 14, og hendes elskede, homoseksuelle, onkel Finn er død af AIDS. Finn, der var en anerkendt kunstmaler, spillede en helt særlig rolle i Junes liv, og hun bliver frygtelig ensom uden ham. Hun har ikke rigtig jævnaldrende venner, søsteren Greta er populær og har talent for sang og musik, så hun har ikke tid til sin søster, og hendes forældre har travlt med deres revisorjobs. Da Finns efterladte elsker Toby rækker hånden ud, tager hun den tøvende og bliver – måske – forløst i den sorg, som er lidt forbudt.

Venskab, sorg, ensomhed, familie, kærlighed. Emner, vi alle sammen bakser med, og som Young Adult-genren kan noget helt særligt med. John Greene er det lysende eksempel, men også Rainbow Rowell (som vi har haft besøg af her på bloggen) og Stephen Chbosky skriver bøger til unge, der griber os, der engang var unge, om hjertet på en helt særlig måde.

ItemImage

Det gør Carol Rifka Brunt desværre ikke. Ikke mit, i hvert fald. For selv om Lad ulvene komme (Tell The Wolves I’m Home) har gået sin sejrsgang og er blevet en bestseller i USA, måtte jeg med ærgrelse at melde kæmpe mig lidt igennem den. Den lethed, der plejer at være i sprog og handling i YA-bøger – den, som giver plads til så meget mere tyngde i temaer og følelser – den oplevede jeg ikke her. I Lad ulvene komme synes alt lidt for tungt for denne læser. For eksempel griber beskrivelserne af Gretas ture ud i den nærliggende skov, hvor der måske, måske ikke er ulve, og hvor Junes søster drikker sig fuld til flere fester og lægger sig under nogle blade, mig bare ikke. Det gør beskrivelserne af det portræt, Finn malede af sine niecer, inden han døde – og som de begge vandaliserer af en eller anden grund – heller ikke.

Når bogen alligevel får hjertet til at banke lidt, er det blandt andet, fordi den tager fat i venskaber mellem voksne og børn på en fin og troværdig måde, og fordi den minder mig om, at det at være ung, dengang sex var farligt, og AIDS var stigmatiserende, ikke er så frygtelig anderledes end at være ung i dag. Jeg skal helt klart læse Brunts næste bog, for hun har noget. Men hun må godt lighten up a little – uden at miste alvoren. For min smag, altså.

 

Lad ulvene komme af Carol Rifka Brunt er udkommet på Lindhardt og Ringhof og kan fanges her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *