Ungdomsanmeldelse: “Jeg gad godt at have haft Rick Riordan som historielærer”

Ungdomsanmelder Jacob Hviid har læst endnu en bog om nordiske guder og glæder sig blandt andet over at blive klogere på sin yndlings-gud Thor.

Med sin serie om Magnus Chase og de nordiske guder er bestsellerforfatteren Rick Riordan også med på bogbølgen om nordisk mytologi. Han har med Thors hammer brudt den evige 2’er forbandelse. Med masser af humor og action er bogen yderst underholdende og endda bedre end første bind Sommersværdet.
Magnus Chase er en ’einherje’, hvilket vil sige, at han ifølge en valkyrie døde ærefuldt i kamp.
Magnus har allerede én gang afværget Ragnarok, men Ragnarok har det med at ville bryde ud, ligesom Thors hammer har det med at blive væk. Jætternes angreb på de andre verdener vil være langt nemmere, hvis Thor ikke var i besiddelse af sin mægtige hammer. For anden gang må Magnus og hans venner derfor hurtigst muligt finde den forsvundne hammer for at forhindre verdens undergang, men vejen er snørklet, især da hammeren er havnet hos fjenden. En gedemeddeler, der skal give Magnus nye oplysninger om Thors hammer, bliver dræbt inden Magnus kan få noget at vide, og morderen får det kreative navn: gededræberen. Dette bliver starten på en ny mission for Magnus, Samirah, Hearthstone og Blitzen. Loke ser denne gang ud til at være den eneste, som kan hjælpe med at opspore hammeren, men ingen stoler på ham, og Magnus og hans venner lærer, at det er med god grund!

Rick Riordan er utrolig produktiv og har med fortællingen om Magnus Chase berørt både den egyptiske, romerske, græske og den nordiske mytologi. Det er da også tydeligt, at Rick Riordan har fundet opskriften på en bestseller, og som fast læser af hans bøger må jeg sige, at opskriften virker mere og mere ensformig. Hver af hans serier omhandler en teenager med meget lidt kendskab til sit stamtræ, og som på den ene eller den anden livstruende måde stifter bekendtskab med væsner fra mytologierne. Teenageren er en halvgud og erhverver sig et våben, der indtil videre enten har kunnet forvandle sig til en kuglepen, en mønt eller i Magnus Chases tilfælde et vedhæng, som han bærer i en halskæde. Halvguden kaster sig med sit følge ud på en mission mod mytologiske væsner, og missionen skal være klaret inden deadline, som enten kan være vinter- eller sommersolhverv, for ellers går verden under…
Til trods for de helt samme rammer formår Rick Riordan dog stadig at fastholde sin læser i en spændende og sjov fortælling, og det er yderst underholdende at vende tilbage til Magnus Chase og hans venner, der skal begå sig i en verden med mytologiske væsner som de oldnordiske zombier, Drauger og det usårlige egern, Ratatosk.
Nordisk mytologi er for tiden yderst populær, og Rick Riordans historier er en anelse mere fjollede og humoristiske end bøger af forfattere som Malene Sølvsten og Siri Pettersen. Fortællingerne om Magnus Chase er også lettere at læse og er derfor en god måde for et yngre publikum at lære om den nordiske mytologi, samtidig med at man er underholdt af en sjov og actionfyldt historie med et højt tempo. Det bliver dog aldrig helt vildt farligt for Magnus Chase og hans venner, som hver har deres specielle og utroligt nyttige kræfter, der sammen med Magnus’ magiske sommersværd aka Søren, gør det svært at forestille sig en modstand, der kan slå dem ud af kurs.
Jeg gad godt at have haft Rick Riordan som historielærer, dengang han stadig underviste og endnu ikke var sprunget ud som fuldtidsforfatter. Med serien om Magnus Chase får læseren nemlig et lærerigt indblik med tilhørende ordliste og runeoversigt i den nordiske mytologi, hvor vikingernes kendte brutalitet er et fremtrædende element som f.eks. på hotel Valhalla. Dagligt udkæmpes her voldelige træningsslag som forberedelse på Ragnarok for hotellets beboere: einherjerne. Yderligere skal Magnus og co. kommunikere med tegnsprog til den døve runetroldmand Hearhtstone, og man får som læser et lille tegnsprogskursus. Forklaringerne på håndtegnene kan dog godt blive lidt kedeligt at skulle læse i længden.

Det andet bind i fortællingen om Magnus Chase og de nordiske guder tager fat på min yndlingsgud: Thor. Mytologierne i Rick Riordans bøger er altid blevet moderniseret, og guderne kommer til at fremstå på en anden måde end i de gamle sagn. I Rick Riordans udgave af den nordiske mytologi er Thor bl.a. en ubehøvlet, pruttende gud, som bruger det meste af sin tid på at se Netflix. Gudernes lattervækkende karaktertræk er helt klart med til at give historierne deres charme.

Rick Riordans brug af dagligsting som bl.a. Netflix og Uber gør historien virkelighedstro, og at indgangen til Hotel Valhalla ligger midt i Boston giver én fornemmelsen af, at der måske eksisterer trolddom og mytologiske væsner, som man bare ikke ser.
Rick Riordan har før vist, at han er en mester til at indflette de gamle mytologier i en moderne verden, og Magnus Chase er ingen undtagelse. Historien rummer alt lige fra teenageproblemer til gale guder og jætter, der laver blændværk, så intet ligner, hvad det er i virkeligheden, og både Magnus Chase og læseren bliver overrasket over de mærkværdige og besynderlige scenarier.
De mange prøvelser, som Magnus og hans venner må gennemgå, har rod i de kendte historier fra den nordiske mytologi, og Rick Riordan formår på bedste vis at puste nyt, sjovt og spændende liv i de gamle historier. For at finde Thors Hammer må Magnus bl.a. krydse regnbuen, Rimfrost, en tur til Alfheim og være mere snedig end Thor, der som bekendt gang på gang bliver snydt af jætterne. Så på trods af den ensformige skabelon, så er 2’erens plot mere gennemtænkt end plottet i bog 1, og der er flere tråde, der skal strikkes sammen. Det er med god grund, at jeg med høje forventninger ser frem til tredje bind i serien om Magnus Chase og de nordiske guder.

Thors hammer (Magnus Cahse og de nordiske guder, nr. 2) af Rick Riordan er udkommet hos Carlsen og kan fanges her 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *