Ungdomsanmeldelse: Fremragende fantasy

scan0001

Boglivs ungdomsanmelder Jacob Hviid er en dedikeret fantasy-fan, og han er ikke blevet skuffet over den danske mester Kenneth Bøgh Andersens overraskende ekstrabind i serien Den store djævlekrig.

Den faldne djævel er en yderst værdig afslutning på Kenneth Bøgh Andersens fantasyserie Den Store Djævlekrig. Bogen fortsætter, hvor Den faldne engel slap, og dermed fortsætter den også det store puslespil, hvis brikker gemmer sig i hvert kapitel. Filip befinder sig stadig i døden, og han må famle sig rundt i forskellige dødsriger, hvor han endnu engang skal agere en slags helvedets detektiv. Bedst som alle troede, at Den Store Djævlekrig var udkæmpet, gør Filip og Satina nogle grufulde opdagelser. De må erfare, at ondskaben er genopstandet og langt fra bekæmpet, og Filip, Jahve og Djævlen kan blive ramt hvor som helst og når som helst. Netop genopstandelsen og det evige liv spiller en stor rolle i dette 6. og sidste bind i serien, hvor der virkelig bliver rodet med timeglassene og døden. Sideløbende med opklaringen må Filip, som hverken er en fordømt, en engel eller en djævel, kæmpe en indre kamp for at blive afklaret med, hvor han hører hjemme – i livet eller i døden. Og den frie vilje, der er et centralt tema gennem hele serien, viser sig i seriens slutning at være et stærkere våben end den almægtige gud.

Læs også: Til blogger-event med Kenneth B

Mange fans var betænkelige ved, at Kenneth Bøgh Andersen genstartede successerien Den Store Djævlekrig. Men han var efter sigende ikke selv helt tilfreds med slutningen i Ondskabens engel, og samtidig følte han sig ikke helt færdig med at skrive om Filips oplevelser. Det virker også, som om han nyder at være tilbage, for Den faldne djævel sprudler af opfindsomhed og byder på velkendte, men også nye ansigter fra den græske og nordiske mytologi, hvis guder kun har evigt liv, hvis der er nogen, der tror på dem. Som læser prøver man konstant at hitte ud af, hvad det er, der foregår i det skjulte, og strikke de mange tråde sammen, som Kenneth Bøgh Andersen har spundet. Men det er næsten umuligt at forudsige, hvad historien vil ende med. Han har virkelig lavet sit hjemmearbejde med en troværdig research, og hans fantasi har skabt nye, spændende perspektiver på historien. Der bliver ikke gjort grin med Gud, og selv om serien berører mange forskellige religioner, forholder Kenneth sig upartisk og respektfuldt.

500x0

Det er fedt at være tilbage i Kenneth Bøgh Andersens forrygende univers, som formår at blive mere og mere blodigt og dystert for hver bog. Jeg så virkelig frem til at få fingrene i denne sidste bog i serien om Den Store Djævlekrig efter den meget åbne slutning i bogens forgænger. Og Den faldne djævel skuffer bestemt ikke. Her er ikke noget sidste slag til forskel fra Ondskabens Engel, som oprindeligt var sidste bind. Den grusomme plan bliver i stedet gennemført i det skjulte, og dette gør, at klimakset nærmest bliver trukket ud over hele bogen, som får et nervepirrende og højt tempo over de 298 sider. Det er derfor utrolig svært at lægge bogen fra sig, for når hvert kapitel slutter med en cliff hanger, forstyrrer det ens sædvanlige sovetider. Man bliver simpelthen nødt til at finde ud af, hvad der videre sker, og hvilken opdagelse Filip nu har gjort sig, som får hele historien til at blive vendt 180 grader. Sproget er flot og til tider poetisk, som når Kenneth beskriver Filips færd gennem livet og døden. Bogens forside prydes af Rasmus Jensens grumme og drabelige illustration af en djævel, der leder tankerne hen på korsfæstelsen, som også spiller en central rolle igennem hele bogen.

Serien har sat tankerne i gang og især fået mig til at se religion, liv og død fra helt andre og nye vinkler.

Der er ingen tvivl om, at Den store djævlekrig står tilbage som et af Kenneth Bøgh Andersens hovedværker. Serien har sat tankerne i gang og især fået mig til at se religion, liv og død fra helt andre og nye vinkler. Kenneth Bøgh Andersen har udtalt, at han havde nemmere ved at skrive om Helvede end om Paradis, hvor alt bare er idyllisk og måske lidt kedeligt. I Helvede har han kunnet opfinde den ene makabre og frygtelige torturmetode efter den anden til at straffe de mange fordømte mennesker, som der tilsyneladende er nok af. Også i dette sidste og 6. bind gæsteoptræder kendte og historiske personer, hvad der giver den ellers så dystre historie noget humor. For eksempel er der en scene, hvor Nelson Mandela og Muppets figurernes skaber, Jim Henson, vælger at male porten til Edens have grøn til stor frustration for portvogteren, Sankt Peter. Netop Jim Henson har været en stor inspiration for Kenneth Bøgh Andersen, har han udtalt i et interview.

12032171_10154264000284129_7645090217366828255_n

Selv om det var noget af et vovestykke at genstarte en succesfuld og afsluttet serie, så har Kenneth Bøgh Andersen formået at give serien sin helt rigtige slutning. hvor han giver alt, hvad en læser kan forlange af spænding, mystik og action.
Derfor fortjener Den faldne Djævel selvfølgelig alle seks hjerter.

Den faldne djævel af Kenneth Bøgh Andersen er udkommet på Høst og Søn og kan blandt andet fanges her

One thought on “Ungdomsanmeldelse: Fremragende fantasy

  1. Pingback: Kenneth Bøgh Andersen nomineret til Blixenpris - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *