Ungdomsanmeldelse: “Alt, hvad en fantasybog skal indeholde”

scan0001

Ravnenes hvisken har allerede gået sin sejrsgang hos anmelderne, og Boglivs ungdomsanmelder Jacob Hviid er enig: “En af de bedste fantasybøger, jeg har læst”, skriver han i sin begejstrede anmeldelse.

Anne har flyttet rundt hele sit liv. Hun er 17 år og har haft utallige plejefamilier. Lige nu overvåges hun af sagsbehandleren Grethe. Måske er det hendes indelukkethed, måske hendes særlige evne, der er skyld i hendes turbulente barndom. I hvert fald får vi fra første sætning at vide, at Anne ikke er helt normal. Anne har nemlig nogle kræfter, ikke mange har. Hun kan se hændelser, der er forgået i fortiden. Dagen før Anne skal starte i gymnasiet har hun sit hidtil værste syn, som er et makabert mord. I gymnasiet møder hun flere kendte ansigter fra fortiden. Hun kommer i klasse med Lille-Mads, der ligesom hende har haft det svært i skolen. Og Peter er der også. Faktisk var det ham, som fik hende sendt i ungdomsfængsel. Men også nye personer træder ind i Annes liv, og snart bliver hun venner med den farvestrålende Luna og gudesmukke Mathias.
Endelig ser det ud til, at Annes liv går i en positiv retning. Men det varer ikke længe, for pludselig hvirvles hun ind i en række mystiske og forfærdelige hændelser. Hendes særlige evner bliver lige pludselig ikke særlig underlige. Og hun får øjnene op for, hvor fantastisk, men også farlig, verden kan være. Hele byen er forfærdet, da op til flere mord på rødhårede piger begynder at finde sted i den ellers søvnige og tilforladelige, jyske by Ravnssted. Og det går op for Anne, at hendes syn har noget med mordene at gøre.

Autentisk lille by

Forfatteren Malene Sølvsten er selv vokset op i en mindre jysk by, og måske derfor er hendes detaljerede beskrivelser af den lille by Ravnssted, hvor det meste af historien udspiller sig, både meget autentiske og troværdige. Siden det har hun været vidt omkring, og hun har en kandidatgrad i international økonomi og handel fra Copenhagen Business School. Når hun ikke er i gang med at skrive de ventede forsættelser til Ravnenes hvisken, arbejder hun i digitaliseringsstyrelsen.
Hovedpersonen Anne er så godt beskrevet, at hun kunne være en virkelig pige i Ravnssted, og jo længere ind i bogen, man kommer, jo klarere kan man se hende for sig. Når en person er så troværdig som Anne, er det let at identificere sig med hende. Så når Anne ligger om natten og ikke kan falde i søvn, fordi hun er bange for, at hun vil blive morderens næste offer, så holder man selv lige inde med at læse for at lytte, om der kan høres skridt udenfor, og man skutter sig, inden man giver sig til at læse videre. Og jeg sad med hjertet oppe i halsen, da hun spændede igennem skoven på liv og død.
Udover at være i besiddelse af evnen til at se fortiden, fylder både skolen og kærlighed meget i Annes liv. Især da skolen får en ny og meget tiltrækkende pedel ved navn Varnar. Varnar er dog ikke en helt almindelig pedel, og Anne kommer til at skulle se meget til ham, men måske ikke lige på den måde, som hun havde ønsket.

Bedre end Riordan

En forfatter, der er sluppet godt fra at blande mytologier med fantasy er den verdenskendte Rick Riordan, der er forfatter til blandt andet bestseller serien Percy Jackson og olymperne. Han seneste fantasyroman hedder Kampen om sommersværdet, hvor han skriver om den nordiske mytologi. Nordisk mytologi var folketro i Norden, indtil kristendommen blev indført omkring år 1000 og afløste asatroen. Her tror man på guder som Thor, Balder og Odin. To måneder efter udgivelsen af Kampen om sommersværdet, udgav Malene Sølvsten Ravnenes hvisken, hvis handling også finder sted i et univers med guder og halvguder fra nordisk mytologi, og hvor Ragnarok selvfølgelig skal forhindres. De to bøger fortæller dog deres historier vidt forskelligt, og i Ravnenes hvisken er plottet og historien modsat Kampen om sommersværdet både overraskende og originalt. Der er mindre action, men mere mystik og gådefuldhed.
Hvor Rick Riordan endnu engang beskriver næsten identiske kampe mellem halvguder og onde væsner, vælger Malene Sølvsten at fokusere på historiens krimiside, og læseren sidder selv og spekulerer på, hvad motivet er, og hvem der står bag de mange mord, og man lever sig så meget ind i historiens krimiside, at man lige når at glemme, at det faktisk også er fantasy, inden et spøgelse eller en heks hjælper med at finde svar på de mange ubesvarede spørgsmål.
Spændingen er høj bogen igennem, og samtidig med at få læserens nakkehår til at rejse sig giver bogen også et godt indblik og en interessant viden om den nordiske mytologi.

Sjov og letlæst

Der er mange karakterer at holde styr på for læseren, men da de alle er vidt forskellige og godt beskrevet, giver det ingen problemer. Handlingen er dyster og til tider makaber, men det opvejes af gode jokes og fantastiske miljøskildringer, så man er hele tiden godt underholdt, når for eksempel den mystiske Elias fordrejer og forvandler alting til sjofle og provokerende jokes. Også Annes skepsis over for den nordiske mytologis eksistens giver anledning til sjove og akavede situationer.

Ravnenes hvisken cover.indd

Bogen er en mursten på 706 sider, men den føles ikke langtrukken på noget tidspunkt. Tværtimod sluger man hvert kapitel, som for det meste slutter med cliff hangers, så man bare bliver nødt til at læse videre. Sproget er let tilgængeligt og flydende, så historien er indbydende og lækker at læse. Bogen er klart anbefalelsesværdig til alle, der er til fantasy og overnaturlige kræfter, såvel på grund af den neglebidende historie som det spændende plot og handling. Den vil nok være mest populær blandt unge i teenageårene, da man bedre kan relatere til karakterernes tanker og bekymringer, og så er humoren nok også sjovest for den aldersgruppe. Jeg giver bogen seks hjerter, da den efter min mening indeholder alt, hvad en fantasybog skal indeholde. Mine forventninger er skruet helt i vejret til 2’eren, der udkommer i 2017.

Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten er udgivet af Carlsen og kan fanges her.

Vidste du, at … Bogliv var de allerførste, der bragte et interview med Malene Sølvsteen? Hvis du endnu ikke har læst det, ligger det her endnu.

2 thoughts on “Ungdomsanmeldelse: “Alt, hvad en fantasybog skal indeholde”

  1. Pingback: Gratis bog-guf til ørerne i ferien - Bogliv

  2. Pingback: Bogliv-favorit vinder Orla-pris - Bogliv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *